Open Vld Leuven wil dat vaccinatiecentrum Brabanthal officiële reservelijst van QVAX gebruikt

13 April 2021 | 10u21 | Gepost door redactie
Brabanthal
Gemeenteraadsleden Alexandra Roumans en Lien Degol (Open Vld Leuven) vragen dat het vaccinatiecentrum Brabanthal in Leuven instapt in het systeem QVAX zodat alle Leuvenaars een gelijke kans hebben om snel gevaccineerd te worden.

Vanaf dinsdag 13 april gebruiken 36 vaccinatiecentra in Vlaanderen het onlinesysteem QVAX om je in te schrijven op de reservelijst voor vaccinatie. Dat kende vorige week een stormloop van geïnteresseerde burgers. Roumans & Degol: “Leuven gebruikt een eigen reservelijst, maar het is niet echt duidelijk wie er op deze lijst staat. QVAX volgt de nationaal afgesproken vaccinatiestrategie. Iedereen moet een gelijke kans hebben om snel gevaccineerd te worden.”

Bij QVAX worden de mensen op de reservelijst de dag zelf via sms opgeroepen in dalende leeftijd, zoals voorzien in de vaccinatieplanning, en dus niet op basis van wie zich eerst heeft ingeschreven. Het belangrijkste doel van deze reservelijst is om zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren door geen vaccins verloren te laten gaan. Iedere dag zijn er immers mensen die niet komen opdagen of niet zijn ingegaan op een uitdaging. Duizenden mensen hebben zich vorige week ingeschreven op de lijst van QVAX en van zodra het systeem aan snelheid wint kan er nog efficiënter gevaccineerd worden.

Gemeenteraadslid Lien Degol vroeg eerder al op de commissie om meer duidelijkheid over de reservelijst die de Brabanthal gebruikt. De toelichting vanuit de meerderheid was uiterst beperkt. De overschotten in Leuven zouden nu nog te beperkt zijn voor een intensief gebruik van de reservelijst, maar binnenkort komt de algemene bevolking aan de beurt en zal het vaccinatietempo worden opgedreven. Fractieleider Alexandra Roumans: “Daarom is het nu belangrijk om snel in te stappen in het systeem, zodat het goed kan proefdraaien.”

Lees meer over