Open VLD: het is hier goed en duur leven, maar aandacht gevraagd voor bepaalde groepen

leuven
Ondertussen heeft Vlaanderen haar zesde stadsmonitor gepubliceerd en globaal stelt Open Vld Leuven vast de de Leuvenaars tevreden zijn over deze mooi stad. Toch merkt Open Vld Leuven enkele pijnpunten die aan de horizon opdoemen. De dure woningprijzen in combinatie met een hoog aantal éénpersoonsgezinnen stelt de stad voor enkele uitdagingen. De sterke stijging van energie-armoede is hier een teken aan de wand. Daarom vraagt Open Vld Leuven aan de stad om actie te ondernemen Deze combinatie van factoren zorgen er
voor dat Open Vld het nog altijd onbegrijpelijk vindt dat deze stad het afgelopen jaar de onroerende voorheffing terug verhoogd heeft.

Andermaal bevestigt de zesde stadsmonitor van Vlaanderen dat het goed leven is in Leuven, iets waar de Leuvenaar fier mag op zijn. Dit komt uiteraard niet zonder een prijs en net bij het verzachten daarvan schiet dit stadsbestuur op meerdere vlakken te kort. Maar liefst 48% van de huishoudens in Leuven zijn éénpersoonshuishoudens en wij van Open Vld vinden dat het stadsbestuur hier veel kansen onbenut laat om deze belangrijke groep mee te ondersteunen. Dit kan op meerdere vlakken, maar vooral de verhoging van de onroerende voorheffing terugdraaien zou hier een serieuze impact op hebben, daar wonen een groter deel uit het budget neemt. Daarenboven heeft Leuven een verouderd woningpatrimonium waar innovatiever mee moet worden omgesprongen door nieuwe woonvormen sterker te promoten.

“Wij zijn blij met de resulaten van de stadmsonitor, maar dat mag ons niet verblinden en laten denken dat alles nu goed gaat.”, aldus gemeenteraadslid Lien Degol. “In al die goeie cijfers zien we toch wel dat de singles een belangrijke groep zijn waar deze stad te weinig maatwerk voor levert. Iedere maatregel zou een singles-toets moeten doorstaan, zo is het onbegrijpelijk dat de onroerende voorheffing is verhoogd, terwijl singles bovengemiddeld meer aan wonen moeten spenderen.” Lien Degol vervolgt: “Niet enkel heeft het stadsbestuur geen oog voor singles, we zien ook enkele alarmsignalen naar armoede. Een stijgende energie-armoede en een hoger armoederisico bij kinderen en jongeren zijn niet te negeren pijnpunten. Het is immers van kapitaal belang dat we mensen van jongs af aan op weg zetten en alle kansen bieden om sterk te staan in het leven. Dus meer maatwerk voor iedereen graag!”

"Verder kunnen we alleen maar beamen dat het goed leven is in Leuven en wij bij Open Vld Leuven alles geven om er over te waken dat de juiste beslissingen genomen worden om het leven in onze stad nog beter te maken voor iedereen."

Lees meer over