Nieuwe monumentverlichting voor Grote en Oude Markt

17 januari 2020 | 12u23 | Gepost door redactie
Nieuwe monumentverlichting voor Grote en Oude Markt
Leuven is een stad die rijk is aan monumenten en historische gebouwen. De stad werkte een plan uit om deze pareltjes op een duurzame manier te verlichten. De Grote Markt en de Oude Markt kregen ondertussen nieuwe ledverlichting die de eigenheid van beide pleinen en belangrijke monumenten in de verf zet. Vanaf vanavond kan je het met eigen ogen bewonderen.
Het bericht Nieuwe monumentverlichting voor Grote en Oude Markt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Met dit nieuwe lichtplan wil de stad de nachtelijke beleving van twee van haar belangrijkste pleinen en bijhorende monumenten opwaarderen. ‘De nieuwe verlichting zorgt voor een aangename sfeer in de stad met aandacht voor de monumenten, de publieke ruimte, de historische stadsgezichten en de sociale veiligheid’, aldus Dirk Vansina, schepen van openbare werken.

Grote Markt
De Grote Markt is een beschermd stadszicht, omringd met historische en formele gebouwen. De verlichting ervan is sober en klassiek, met wit licht en een warme kleurtemperatuur, die de architectuur van de monumenten in hun geheel benadrukt. Zo worden bijvoorbeeld alle vensters van de Sint-Pieterskerk mooi uitgelicht. 32 grondspots accentueren nog eens extra het gotische karakter van de kerk. Daarnaast staat er accentverlichting op de klokkenluider “Meester Jan”, de vieringstoren en de kapel van Fiere Margriet.

Oude Markt en Kortestraat
Op de Oude Markt, met haar vele cafés en terrassen, is er ’s avonds en ’s nachts veel beweging. De dakpunten en pompen op het plein kregen sfeervolle accentverlichting. In de Kortestraat, de straat tussen de Grote Markt en de Oude Markt, vormen spotlights een lichtspoor op de grond die het pad tussen de twee markten beter belichten. De bestaande armaturen die over de Kortestraat gespannen zijn, werden vervangen door discretere lampen.

de Oude Markt, vormen spotlights een lichtspoor op de grond die het pad tussen de twee markten beter belichten. De bestaande armaturen die over de Kortestraat gespannen zijn, werden vervangen door discretere lampen.

In een volgende fase zal ook de functionele verlichting van de Oude Markt en de verlichting van het gotische stadhuis nog vernieuwd worden

De stad Leuven ontwierp het nieuwe lichtplan samen met Radiance35.

Het bericht Nieuwe monumentverlichting voor Grote en Oude Markt verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over