Nieuwe elektrische fietsen en hybride wagens voor politie Leuven

5 september 2019 | 17u17 | Gepost door redactie
Nieuwe elektrische fietsen en hybride wagens voor politie Leuven
De Leuvense politie maakt steeds meer werk van duurzame mobiliteit en zet in op verplaatsingen met de (elektrische) fiets. Niet alleen is dat goed voor het milieu, het zorgt ervoor dat politieagenten meer aanspreekbaar zijn. Daarom investeert de politie nu in 40 nieuwe elektrische fietsen. In totaal heeft de politie nu een 80-tal fietsen ter beschikking en ongeveer evenveel wagens. Dat wagenpark wordt stelselmatig vergroend, onder meer met de recente aankoop van enkele hybride ‘anonieme wagens’.
Het bericht Nieuwe elektrische fietsen en hybride wagens voor politie Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Voor Leuven is een aanspreekbaar en zichtbaar politiekorps essentieel”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Leuvenaars geven aan dat ze de fietspatrouilles en wijkinspecteurs op de fiets als een meerwaarde zien in de stad. Het is dan ook logisch dat we investeren in nieuwe elektrische fietsen, zodat zij hun werk in optimale omstandigheden kunnen uitvoeren.”

Duurzaam en aanspreekbaar op de fiets
De Leuvense politie beschikt over 46 gewone dienstfietsen en 9 fietsen voor het fietsteam. Momenteel gebruikt de Politiezone Leuven ook al 30 elektrische fietsen. Deze worden gebruikt voor korte verplaatsingen naar vergaderingen in het stadskantoor, op het justitiepaleis, enzovoort. Maar vooral de wijkinspecteurs maken intensief gebruik van deze elektrische fietsen. Op de fiets zien ze meer en komen ze op plekken waar ze met de wagen nooit zouden komen. De wijkinspecteurs zijn op die manier ook zeer aanspreekbaar. Door het intensieve gebruik zijn deze fietsen ondertussen aan vervanging toe. Gespreid over twee jaar koopt de Leuvense politie nu 40 elektrische fietsen.

Hybride wagens
De politiezone Leuven heeft een vrij uitgebreid wagenpark van een 80-tal voertuigen. De samenstelling daarvan is zeer divers: zo zijn er combi’s, motorfietsen, oproerwagens, lichte vrachtwagens, anonieme voertuigen en wagens zonder politie-uitrusting die enkel worden gebruikt voor administratieve verplaatsingen.
De politiezone Leuven nam recent twee hybride anonieme wagens in gebruik voor verkeerstoezicht en voor de lokale onderzoeksdienst. Deze voertuigen rijden vooral korte afstanden, waardoor ze bijna altijd volledig elektrisch rijden. De energie voor deze voertuigen zal binnenkort overigens worden geleverd door zonnepanelen op het dak van het politiehuis. Ook in de volgende vervangingsronde zullen anonieme hybride voertuigen worden aangekocht.
De PZ Leuven nam recent ook drie nieuwe interventiecombi’s in gebruik. Deze zijn uitgerust met een kantoorruimte met printer en met een kunststof achterbank. Zo is de kantoorruimte gemakkelijk proper te maken. Dat is nodig, want er worden regelmatig dronken personen mee vervoerd.

Het bericht Nieuwe elektrische fietsen en hybride wagens voor politie Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over