Netwerkdag tegen racisme in het onderwijs

13 november 2019 | 14u31 | Gepost door redactie
Netwerkdag tegen racisme in het onderwijs
Stad Leuven, onderwijsnetwerk Samen Onderwijs Maken (SOM) en ORBIT vzw sloegen vanmiddag de handen in elkaar op de netwerkdag ‘Hoe zetten we racisme in het onderwijs aan de deur?’. Onderwijsprofessionals kregen er concrete handvaten om aan de slag te gaan met racisme op school zoals: hoe ga je om met racistische opmerkingen, religieuze vragen en interculturele situaties op school of wat is goed lesmateriaal?
Het bericht Netwerkdag tegen racisme in het onderwijs verscheen eerst op Leuven Actueel.

Aan de netwerkdag namen zo’n tachtig Leuvense leerkrachten, directieleden en andere geïnteresseerden deel. De dag kadert binnen ‘Leuven Zonder Racisme’. Vorig jaar engageerden zo’n tweehonderd partners zich hiervoor. “Onderwijs is een belangrijk thema als we willen inzetten op een racismevrije stad. Na de kleurpotlodenactie begin dit jaar is deze netwerkdag opnieuw een initiatief waar het Leuvense onderwijs inspiratie uit kan putten om aan de slag te gaan op school of in de klas”, aldus coördinator van SOM Lore Baeyens.

Professor Agirdag (KU Leuven) beet de spits af met een inleiding over institutioneel racisme in het onderwijs. Nadien stelden de Leuvense ambassadeurs voor ‘Scholen Zonder Racisme’ hun toekomstplannen voor . “Ons doel is een anti-racismeraad op te zetten met jongeren van alle Leuvense scholen. Zij kunnen dan samen nadenken over acties om de Leuvense scholen racismevrij te maken”, zegt ambassadeur Arno. Als afsluiter van de netwerkdag konden de aanwezigen deelnemen aan verschillende workshops. Daar kregen ze concrete handvaten aangereikt om met racisme en interculturaliteit in het onderwijs aan de slag te gaan.

Schepen voor onderwijs Lalynn Wadera benadrukt het belang van onderwijs in de strijd tegen racisme. “Onderwijs moet alle kinderen en jongeren gelijke kansen bieden. Meer nog, onderwijs is de manier bij uitstek om kinderen en jongeren alle kansen te geven. Onderwijs kan de katalysator zijn om te breken met tradities van achterstelling en uitsluiting. Daarom is het zo belangrijk dat we hier vandaag expliciet stilstonden bij vormen van subtiel en institutioneel racisme die bestaan, ook in onderwijs. We zijn als stad opgetogen dat zoveel deelnemers vandaag die vormen van racisme wilden leren herkennen en erop inspelen”, besluit schepen Wadera.

Het bericht Netwerkdag tegen racisme in het onderwijs verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over