Miniemeninstituut gaat digitaal

31 maart 2020 | 12u18 | Gepost door redactie
Nieuw aanmeldsysteem secundair onderwijs is groot succes
In deze tijden is het voor scholen niet evident om hun leerlingen te bereiken. Daarom heeft het Miniemeninstituut in Leuven ervoor gekozen om de digitale capaciteiten optimaal te benutten.
Het bericht Miniemeninstituut gaat digitaal verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vijf jaar geleden startte het Miniemeninstituut in Leuven met een project om de lessen digitaal voor te bereiden en van thuis uit les te geven. Het Departement Onderwijs gaf toen de boodschap dat thuisonderwijs op dat moment niet aan de orde was. Toch bleven de leerkrachten hierin investeren, met het oog op de toekomst.

Vandaag ziet de toestand er heel wat anders uit. Iedereen wordt getroffen door de coronacrisis en wordt gedwongen om digitaal contact te leggen. Toen de eerste maatregelen aangekondigd werden en de lessen opgeschort werden, ging het Miniemeninstituut in één dag tijd volledig digitaal. De leerlingen kregen opdrachten toegestuurd, maar ook overleg (klasvergaderingen, klassenraden, vakwerkgroepen en dergelijke) werd georganiseerd via digitale platformen. Ondertussen wordt alles klaargestoomd om lessen eventueel via video-streaming te laten plaatsvinden, als de maatregelen verlengd worden na de paasvakantie.

Natuurlijk is dit niet voor iedereen een evidentie. Daarom sprong het IT-team bij om de collega’s te ondersteunen. Elke leerkracht kreeg de kans om vragen te stellen en kan terugvallen op instructiefilmpjes waarin alles uitgebreid wordt geduid. Dat geldt niet alleen voor het onderwijzend personeel. Ook het secretariaat werkt digitaal via één centraal platform. Voor de crisis werd er natuurlijk ook al volop onderling (leerlingen, ouders, leerkrachten, leerlingenbegeleiders en directie) gecommuniceerd, onder andere met behulp van Smartschool.

Ondertussen zijn alle klassen klaargestoomd. 5020 cursussen werden aangemaakt via Microsoft Teams en alle accounts van leerlingen werden klaargezet. Later deze week zullen de klasleerkrachten hun leerlingen inlichten over de concrete mogelijkheden die geboden worden. Het Miniemeninstituut heeft verschillende richtingen onder haar dak waar werken met de computer centraal staat en die infrastructuur en know-how hielp zo ook om de digitale omvorming iets sneller te doen lopen. Er loopt ook contact met verschillende andere scholen in Vlaanderen die op korte termijn op deze manier zullen werken.

Toch is het niet zo dat het sociale luik op de achtergrond verdwijnt. Daarom worden dagelijks twee virtuele koffiepauzes georganiseerd voor leerkrachten om het sociale isolement tot een minimum te beperken. Daarbij kan iedereen ook nog even de schoolsfeer opsnuiven.  

Het bericht Miniemeninstituut gaat digitaal verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over