Leuven biedt onderdak aan vervolgde schrijvers, journalisten en artiesten

stadhuis Brussel
Woensdagavond trad stad Leuven toe tot het International Cities of Refuge Network (ICORN) tijdens de ICORN-netwerkconferentie in het stadhuis van gaststad Brussel.

ICORN-steden, waarvan er momenteel een tachtigtal bestaan, vormen een internationaal netwerk van tijdelijke toevluchtsoorden voor schrijvers en artiesten die bedreigd, vervolgd of gevangengezet (dreigen te) worden als gevolg van hun geschreven of artistieke producties. ICORN-steden delen de missie om de vrijheid van meningsuiting te behouden en te bevorderen, en te reageren op politiek gemotiveerde bedreigingen en vervolgingen waarmee schrijvers, kunstenaars en journalisten in hun thuisland en daarbuiten geconfronteerd worden. Via ICORN stelt een stad deze schrijvers, kunstenaars en journalisten in staat hun werk en de strijd voor de vrijheid van meningsuiting voort te zetten. Naast Leuven zijn ook Antwerpen en Brussel ICORN-steden, alsook de Leuvense zusterstad Krakow, in Polen.

Bij het tijdelijk onderdak bieden aan een vervolgde schrijver of kunstenaar komt heel wat kijken zoals de selectie, een wettelijk verblijfsstatuut, de reis, de huisvesting, een beurs, de integratie, passend werk, een link met Leuvense organisaties, de nodige verzekeringen, enz. Aangezien schrijvers/artiesten in hun thuisland en daarbuiten geconfronteerd worden met bedreigingen en vervolgingen, is absolute vertrouwelijkheid een must.

De stad zal zich de komende maanden voorbereiden om in 2024 een eerste schrijver, journalist of artiest bescherming te bieden. Het lidmaatschap past binnen de ambitie van de stad om op 10 december 2023 Mensenrechtenstad te worden.

Lees meer over