Leerlingen Sancta Maria rapen zwerfvuil voor opruimcampagne 'Alles mee?'

Opruimactie
Begin juni lanceerde stad Leuven de campagne 'Alles mee?'. Hiermee wil de stad op een positieve manier Leuvenaars en bezoekers aanzetten om hun afval mee te nemen of netjes weg te gooien als ze op stap zijn in de natuur of in de stad. Aan het begin van het nieuwe school- en academiejaar brengt de stad de campagne onder de aandacht van scholieren en studenten om ook hen aan te sporen hun afval niet achter te laten. Leerlingen van de eerste graad van Sancta Maria Leuven zetten vandaag alvast hun beste beentje voor en gingen zwerfvuil rapen.

"Leuven is een propere stad. Uit de meest recente stadsmonitor bleek dat Leuven de properste centrumstad van Vlaanderen is. Dat hebben we te danken aan de medewerkers van de reinigingsdienst en vele Leuvenaars. Maar het kan natuurlijk nog beter en sommige plaatsen vragen extra aandacht. Zwerfvuil ontsiert sommige buurten en is nefast voor het milieu. Daarom lanceerden we voor de zomer deze campagne", vertelt Groen Leuven. "Met de start van het nieuwe school- en academiejaar geven we de campagne een nieuwe boost en brengen we onze boodschap onder de aandacht van scholieren en studenten. Zo willen we ook hen warm maken om hun afval mee te nemen of in de vuilnisbak te gooien."

De campagne duikt op verschillende plaatsen op: waar afval achtergelaten wordt, maar ook in supermarkten, fastfoodrestaurants en broodjeszaken. "We willen mensen er dan al op wijzen dat ze op een bepaald moment hun leeg blikje of hamburgerverpakking kwijt moeten. De boodschap is telkens dezelfde: gooi je afval in de vuilnisbak of neem het mee als er geen vuilnisbak in de buurt is. Uit respect voor het openbaar domein én het harde werk van onze straatvegers. Een proper Leuven, dat is een taak van ons allemaal", aldus Groen Leuven.

Enkele cijfers

De stad investeert zelf fors in een proper openbaar domein. Dagelijks verzamelen 45 stadsmedewerkers afval uit vuilnisbakken, zwerfvuil en sluikstort. Ze doen dat met zestien straatstofzuigers en enkele veegkarretjes en zijn vaak al vanaf 7 uur 's ochtends op pad. “Jaarlijks trekken we meer dan 3 miljoen euro uit om onze straten en pleinen proper te houden. Dat doen we omdat we een proper openbaar domein erg belangrijk vinden. Het voorbije jaar ruimden we in totaal maar liefst 326 ton zwerfvuil en sluikstort op. Het zwerfvuil bestaat vooral uit sigarettenpeuken, plastic verpakkingen, koffiebekers, blikjes en petflessen. Jaarlijks wordt er in de openbare vuilnisbakjes 588 ton afval verzameld", klinkt het.

Hulp van jong en oud

De stadsmedewerkers krijgen hulp van meer dan honderd zwerfvuilvrijwilligers. Dat zijn Leuvenaars die in hun buurt op regelmatige basis zwerfvuil rapen. Ook verenigingen en scholen doen hun duit in het zakje en organiseren regelmatig opruimacties. Zo ruimden 37 leerlingen van de eerste graad van Sancta Maria Leuven deze namiddag zwerfvuil in de buurt van hun school. Ze verzamelden maar liefst 30 kilogram afval.

“We zeggen vaak dat Leuvense scholen mee de stad maken. Met deze opruimactie hebben deze leerlingen de stad mee ‘proper’ gemaakt. Bovendien leren ze, door te zien wat mensen allemaal achterlaten, om zelf op te ruimen. Ik ben benieuwd wat het meest opvallende stuk is dat ze vandaag opgeraapt hebben", zo klinkt het bij het stadsbestuur.

Verenigingen en scholen die een opruimactie organiseren, kunnen rekenen op een subsidie van 250 euro. Ze kunnen ook deelnemen aan het jaarlijkse opruimweekend van de stad in maart. Dan is de subsidie afhankelijk van het aantal gepresteerde uren. Meer informatie vind je op leuven.be/opruimactie.

Gerichte acties

De stad zet samen met de politie acties op om naast zwerfvuil ook sluikstort te bestrijden. Zo plaatste de politie begin dit jaar twee mobiele camera’s aan enkele glasbollen in Heverlee, een plek waar vaak gesluikstort wordt. Op twee weken tijd identificeerde de politie vijftien overtreders aan de hand van de camerabeelden. Zij kregen allen een GAS-boete. Verder zijn er gerichte controles om overtreders aan te spreken en te verbaliseren. De bedoeling is om zo komaf te maken met zwerfvuil en sluikstort in het straatbeeld.

Lees meer over