Kunstwerk Het Teken op campus Gasthuisberg kleurt vannacht blauw

13 november 2019 | 14u38 | Gepost door redactie
Kunstwerk Het Teken op campus Gasthuisberg kleurt vannacht blauw
De avond en nacht van 13 op 14 november wordt het kunstwerk Het Teken, dat de skyline van campus Gasthuisberg domineert, letterlijk in de schijnwerpers gezet. Het Teken wordt met een blauwe spot verlicht naar aanleiding van de actie Shine a light on diabetes en de jaarlijkse werelddiabetesdag.
Het bericht Kunstwerk Het Teken op campus Gasthuisberg kleurt vannacht blauw verscheen eerst op Leuven Actueel.

De traditie om belangrijke gebouwen tijdens de maand november in een blauwe schijnwerper te zetten om aandacht te vragen voor diabetes ontstond in 2007. Duizenden gebouwen, waaronder het Parthenon en het Empire State Building, werden intussen al letterlijk in de schijnwerpers gezet. Dit jaar is ook het kunstwerk Het Teken, het symbool van UZ Leuven, aan de beurt.

Blauwe cirkel

UZ Leuven/Kevin Van Camp

Het blauwe licht verwijst naar het internationale symbool voor bewustmaking rond diabetes: een blauwe cirkel. Het symbool werd aangenomen na de goedkeuring van de VN-resolutie over diabetes. De blauwe cirkel symboliseert de eenheid en solidariteit binnen de wereldwijde diabetesgemeenschap.

Werelddiabetesdag is officieel door de Verenigde Naties erkend. Het is een samenwerking tussen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie (IDF). In meer dan 160 landen worden activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor diabetes, een aandoening die wereldwijd meer dan vijfhonderd miljoen volwassen en kinderen treft.

Diabetes en familie

Werelddiabetesdag 2019 staat in het teken van het thema ‘Diabetes en familie’. Daarmee wil de internationale diabetesstichting aandacht vragen voor de rol die de omgeving van de patiënten speelt in hun ziektebeleving. Daarnaast blijft het van groot belang om in te zetten op de educatie en de bewustwording rond diabetes. Mensen beter informeren over de oorzaken, de symptomen en de complicaties van de aandoening voorkomt dat de ziekte te laat of helemaal niet gediagnosticeerd wordt.

In ons land komt diabetes voor in meer dan 500.000 gezinnen. Meer dan 90 procent van de patiënten heeft type 2 diabetes, dat vooral samenhangt met overgewicht en een gebrek aan lichaamsbeweging. Minder vaak voorkomend is type 1 diabetes, een auto-immuunziekte die al op jonge leeftijd kan optreden en een grote alertheid vereist. Patiënten moeten in dat geval levenslang insuline toegediend krijgen.

Hippo & Friends type 1 diabetesfonds

De KU Leuven voert mede dankzij de steun van het Hippo & Friends type 1 diabetesfonds onderzoek naar de preventie en genezing van type 1 diabetes. Het fonds zet ook in op de sensibilisering rond type 1 diabetes, omdat er nog heel wat misverstanden bestaan over deze ongeneeslijke en chronische ziekte.

Over Het Teken

Het kunstwerk Het Teken vertelt op zijn eigen abstracte manier het verhaal van de levende, rechtopstaande mens, de patiënt, met al zijn wilskracht en dynamisme, maar ook het verhaal van de kwetsbaarheid van lichaam en geest. Het Teken duidt op het belang van het menselijke aspect in een universitair ziekenhuis waar onderzoek, opleiding en klinische zorg hand in hand gaan.

Het bericht Kunstwerk Het Teken op campus Gasthuisberg kleurt vannacht blauw verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over