KU Leuven begint met gecontroleerde heropstart van onderzoek in labo’s

17 April 2020 | 22u07 | Gepost door redactie
KU Leuven begint met gecontroleerde heropstart van onderzoek in labo’s
Vanaf volgende week laat de KU Leuven terug een beperkt aantal experimenten en onderzoekstrajecten toe in haar laboratoria. Het betreft onderzoek waarvoor specifieke apparatuur noodzakelijk is. De betrokken laboratoria hanteren een beperkte bezettingsgraad en er geldt een strikte naleving van social distancing. De verwerking en analyse van de onderzoeksresultaten gebeuren van thuis uit. Telewerk blijft dus de regel, ook voor alle onderzoeksactiviteiten die niet apparatuur- of locatiegebonden zijn.
Het bericht KU Leuven begint met gecontroleerde heropstart van onderzoek in labo’s verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een maand geleden schortte de universiteit bijna al het experimentele onderzoek in haar laboratoria op. Die maatregel was nodig om de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers te kunnen garanderen in volle coronacrisis. Enige uitzondering betrof het kritieke onderzoek naar middelen om de epidemie te bestrijden.

“Voor een onderzoeksuniversiteit was deze opschorting een collectieve opoffering die haar gelijke niet kent”, aldus rector Luc Sels. “Ons onderzoek is de grondslag van ons onderwijs en dus evenzeer als dat onderwijs een kerntaak. Het reikt de maatschappij inzichten en oplossingen aan. Het is niet meer of niet minder dan de passie van velen onder ons.”

Experimentluwe fase

Vanaf volgende week schakelt de KU Leuven voorzichtig en gecontroleerd over naar een experimentluwe fase. Dat betekent dat de universiteit in labo’s een beperkte bezettingsgraad toelaat om experimenten uit te voeren waarvoor specifieke onderzoeksapparatuur nodig is. De verwerking en analyse van deze onderzoeksresultaten gebeuren van thuis uit. Telewerk blijft dus de regel voor alle onderzoeksactiviteiten die niet apparatuur- of locatiegebonden zijn.

De opstart van deze fase zal op een gecontroleerde en verantwoorde manier verlopen, met een absoluut respect voor social distancing, strikte toepassing van handhygiëne en een zo laag mogelijke bezettingsgraad van de betrokken laboratoria.

“Het is tijd om vooruit te kijken en oog te hebben voor de verzekering van de continuïteit in het onderzoek”, stelt de rector. “Veel middelen en energie gaan momenteel naar het onderzoek gerelateerd aan COVID-19. Maar andere wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken verdwijnen natuurlijk niet in deze moeilijke dagen, en worden zelfs aangescherpt door de coronacrisis. De nood aan wetenschappelijk onderbouwde antwoorden is groter dan ooit. Als we dit zorgvuldig en voorzichtig aanpakken kunnen we daarna een echte doorstart maken. Zo komen we stap voor stap en met het nodige geduld weer tot de essentie van waar een onderzoeksuniversiteit als de KU Leuven voor staat.”

Het bericht KU Leuven begint met gecontroleerde heropstart van onderzoek in labo’s verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over