Koffiebereidingsspecialist Melitta België zuivert lucht met 'geschilderd bos’

18 oktober 2021 | 16u01 | Gepost door annpeeters
kunstenares
Als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie ‘plant’ Melitta een ecologische muurschildering met Airlite-verf, een 100% natuurlijke verf die vervuilende stoffen vermindert. Het kunstwerk zuivert over 10 jaar namelijk evenveel lucht als een bos met diezelfde oppervlakte. 

De Geogarden van de KU Leuven heeft er dankzij Melitta een bezienswaardigheid bij: een ecologische muurschildering van maar liefst 160 m2 groot. Dit kunstwerk zal niet alleen voor een frisse look zorgen, maar ook voor frisse lucht. Het is namelijk geschilderd met luchtzuiverende Airlite-verf. Deze speciale verf werkt anti-vervuilend, luchtzuiverend en energiebesparend. Airlite is een technologie verwerkt in een 100% minerale verf die in staat is om de lucht te zuiveren en oppervlakken te ontsmetten op een volledig natuurlijke manier. Dankzij de energie van het licht, elimineert Airlite de belangrijkste verontreinigende stoffen die aanwezig zijn in de lucht zoals NOx, SOx, NH3 en CO. Het aanbrengen van Airlite op een oppervlakte van 160 m2 vermindert de luchtvervuiling bovendien op dezelfde manier als een volwassen bos van 160 m2. En dat over een periode van 10 jaar. Dit betekent dat de mural over die periode de uitstoot van 124.900 auto's zal zuiveren. 

“Na het aanplanten van het Melitta®-bos in Tanzania in samenwerking met Treedom, leek het ons vanzelfsprekend om ook lokaal een positieve impact te hebben op het milieu. Door Corona werden we gedwongen om creatief na te denken. Aangezien het sociale aspect ook een belangrijk onderdeel is van Melitta's duurzaamheidsstrategie, kozen we voor een project dat naast het milieu ook een positieve impact heeft op mens en omgeving. En zo ontstond het idee van een luchtzuiverende muurschildering”, aldus Margaux Van den Hende, Brand Manager bij Melitta® Belgium.

Melitta & KU Leuven

Naast Treedom ging Melitta ook een samenwerking aan met de KU Leuven. De muurschildering mag namelijk tien jaar lang pronken op een van de gebouwen aan de Geogarden van de universiteit. De Geogarden is een vrijwilligersproject in handen van het departement Aarde- en Omgevingswetenschappen. De tuin heeft als doel de campus te laten bloeien, voedsel op een duurzame manier te verbouwen en socio-ecologische experimenten te bevorderen. De ideale plek voor een milieuvriendelijke mural dus. Bovendien is de muurschildering met zijn warme, felle kleuren een echte eye-catcher die de grijze gebouwen van de campus en de hele omgeving opfleurt. 

Melitta & Land of Júlia

Via een open call voor artiesten selecteerden Melitta en KU Leuven de Braziliaanse artieste en illustrator Julia Albuquerque, die al enkele muurschilderingen op haar palmares heeft staan in Brazilië en sinds een jaar in Berlijn studeert. De ideale match dankzij haar motivatie, persoonlijkheid en vrolijke stijl. Zij wist heel wat betekenis in de muurschildering te stoppen. Zo worden er verschillende figuren afgebeeld die samenwerken om de natuur rond hen te onderhouden. Ze geven elkaar bloempotjes in de vorm van koffietassen door. 

Praktische informatie

De muurschildering kan je vanaf vandaag gaan bewonderen op Campus Arenberg, de façade langs de Kapeldreef, te Celestijnelaan 200C in Leuven.

schilderij
melitta

Lees meer over