Jong VLD Leuven niet akkoord met GAS-boete voor peukengooiers

12 oktober 2019 | 20u27 | Gepost door redactie
Jong VLD Leuven niet akkoord met GAS-boete voor peukengooiers
Vorige week lanceerde schepen van stadsreiniging Thomas Van Oppens (Groen) het “peukenplan” van het Leuvense stadsbestuur. Rokers, die hun peuk op de grond gooien, worden voortaan bestraft met een GAS-boete. 'Niet akkoord' zegt men bij Jong VLD Leuven 'er moeten eerst alternatieven aangeboden worden alvorens te beboeten.'
Het bericht Jong VLD Leuven niet akkoord met GAS-boete voor peukengooiers verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Rokers beboeten, omdat ze hun peuk niet in 1 van de 100 peukenpalen werpen, die nog niet eens geïnstalleerd zijn, dat kan men niet verantwoorden”, zegt Zjef Cokelaere, voorzitter van Jong VLD Leuven. “Voor zwerfafval bestaan er geen excuses, maar de Leuvense belastingbetalers verdienen een alternatief, voordat ze beboet worden. En ondanks dat 1000 draagbare asbakken uitdelen ongetwijfeld een leuke pr-stunt was, liggen de meesten na drie dagen in de vuilbak. Dat zie ik dan eerder als extra vervuiling en een verspilling van belastinggeld. Als voetganger hoef je geen zebrapad te gebruiken, wanneer dit verder dan 20 meter ligt, maar als roker moet je vuilnisbakbranden riskeren of een draagbare asbak gebruiken. Peuken horen thuis in een asbak en niet in je broekzak.”

Peukentegels

De jongerenvoorzitter riep in september vorig jaar al op om het voorbeeld van de Vlaamse Regering te volgen en volop te kiezen voor peukentegels. “Dit zijn gerasterde asbakken in de grond, die hun nut reeds bewezen in steden als Vilvoorde en Mechelen. Ze hebben een lage kostprijs en wetenschappelijk onderzoek toonde aan, dat ze consequenter gebruikt worden. Dankzij deze succesvolle proefprojecten heeft de tabaksindustrie al laten weten dat ze dit project gedeeltelijk wil financieren. Hopelijk gaat schepen Van Oppens de samenwerking aan met de Vlaamse Regering en de tabaksindustrie, om zo op duurzame wijze zwerfafval te reduceren en wacht hij met het uitschrijven van boetes. Zo kan men de mentaliteitswijziging zonder frustraties doorvoeren en kunnen we sneller genieten van het peukenvrije Leuven van morgen!”

Het bericht Jong VLD Leuven niet akkoord met GAS-boete voor peukengooiers verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over