Gevel pathologisch instituut wordt gerestaureerd

5 november 2021 | 21u41 | Gepost door annpeeters
pathologisch instituut
De bakstenen gevels van het pathologisch instituut worden gerestaureerd, de beschadigde stenen worden hersteld en vervangen of hervoegd waar nodig. Het gebinte van de leien bedekking van de mansardedaken wordt hersteld en tegelijkertijd worden de daken geïsoleerd.

De werken kaderen in het Vesaliusproject van KU Leuven, waarbij het instituut een interdisciplinair belevingscentrum wordt voor het brede publiek in het teken van wetenschappelijk onderzoek, zorg en samenleving. Voor de restauratiewerken is door de Vlaamse Overheid een premie van 100.000 euro toegekend.

Het pathologisch instituut werd gebouwd in 1906-1907 voor de studenten geneeskunde. Het omvatte verschillende laboratoria en anatomische musea, een auditorium voor 80 studenten en een conciërgewoning. Vincent Lenertz, één van de naaste medewerkers van Helleputte, ontwierp het gebouw in een functionele, laatgotische vormgeving. Het vormde samen met het anatomisch theater van Helleputte de toegang tot de voormalige ziekenhuissite in Leuven.

Lees meer over