Extra fietssuggestiestroken in twaalf Leuvense straten

25 juni 2019 | 14u58 | Gepost door redactie
Extra fietssuggestiestroken in twaalf Leuvense straten
Gisterenavond keurde de Leuvense gemeenteraad het aanbrengen van fietssuggestiestroken goed in twaalf bijkomende straten. In zes straten in de Leuvense binnenstad zijn op dit moment al dergelijke okerkleurige stroken aangelegd. De fietssuggestiestroken geven een duidelijke plaats aan de fietser op plaatsen waar de rijbaan te smal is voor een fietspad.
Het bericht Extra fietssuggestiestroken in twaalf Leuvense straten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Een fietssuggestiestrook verhoogt de veiligheid voor fietsers, omdat autobestuurders automatisch hun snelheid aanpassen door de optische versmalling van de rijbaan en de mogelijke aanwezigheid van fietsers. Juridisch is een fietssuggestiestrook niet opgenomen in het verkeersreglement. Ze blijft dus deel uitmaken van de rijbaan. Fietssuggestiestroken zorgen ervoor dat de aandacht getrokken wordt op het gemeenschappelijk gebruik van de rijweg en op het wederzijds respect van de weggebruikers.

Fietssuggestiestroken in Leuven
In het verleden werden al fietssuggestiestroken aangebracht in enkele Leuvense straten zoals de Bondgenotenlaan, de J.B. Van Monsstraat, de Kapucijnenvoer en de Naamsestraat. “We ondervinden dat het beoogde effect bereikt wordt. Er werd dan ook een nieuwe lijst opgesteld van straten die voor een gelijkaardige inrichting in aanmerking komen op basis van breedte van de weg en het intensief gebruik door (vaak schoolgaande) fietsers”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina.

Enkele belangrijke straten waar fietssuggestiestroken zullen worden aangebracht zijn de Holsbeeksesteenweg van aan de parking Provinciedomein tot aan het fietspad in de Gemeentestraat, de Oudebaan (tussen Ziekelingenstraat en Koningin Elisabethlaan), de Tervuursestraat, de Tessenstraat, de Maria Theresiastraat, de Andreas Vesaliusstraat en de Goudsbloemstraat. In de Bondgenotenlaan zullen ook nieuwe fietssuggestiestroken worden aangebracht na de geplande herasfalteringswerken.

Een aantal straten worden dit najaar aangepakt. Voorjaar 2020 volgen de anderen. In totaal gaat het over een investering van 570.000 euro.

Het bericht Extra fietssuggestiestroken in twaalf Leuvense straten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over