Dag van de mantelzorg: mantelzorgers zijn waardevolle partners voor de professionele hulpverlening

Studenten maken kennis met vrijwilligerswerk
Mantelzorger worden overkomt je doordat iemand uit je omgeving zorgbehoevend wordt: een partner, een kind, een broer of zus, een vriend(in) of zelfs een buur.  Voor de professionele hulpverlening vormen mantelzorgers heel waardevolle partner, daarom werden ze op de Dag van de Mantelzorg in de bloemetjes gezet.
Mantelzorgers vervullen allerlei taken in en rond het huis en zijn een belangrijke sociale steun en aanspreekpunt, zowel voor de hulpverlener als voor de zorgbehoevende. Tegelijk betekent mantelzorg ook steeds een balans zoeken tussen verschillende rollen die zij vervullen als verzorgende, partner, werknemer, (groot)ouder, … Zorg Leuven legt daarom zijn mantelzorgers in de watten. "Zij zijn onze partners, onze echte helden!"

Voor de Dag van de Mantelzorg nodigde Zorg Leuven in de week van 13 juni de mantelzorgers van cliënten van thuiszorg, de assistentiewoningen en hun lokale dienstencentra uit in Casa Clementina, het nieuwe project van thuiszorg dat recent de deuren opende. Tijdens een rondleiding met de ergotherapeut maakten de aanwezige mantelzorgers kennis met allerlei mogelijke woningaanpassingen en hulpmiddelen die in deze levensbestendige woning tentoongesteld worden. Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven (Vooruit): “Heel wat mantelzorgers reageren verrast, wanneer ze ontdekken hoe kleine ingrepen in een woning het leven van hun zorgvrager thuis kunnen vergemakkelijken.”

Na de rondleiding werd er tijd gemaakt voor een creatieve workshop en konden de mantelzorgers ontspannen tijdens een relaxatie- en ademhalingsmoment. “De jaarlijkse mantelzorgdag ontzorgt de mantelzorgers voor een namiddag. Bovendien geeft het hen de kans om even tijd te maken voor zichzelf, kennis te maken met andere mantelzorgers en onderling ervaringen uit te wisselen. Sommige mantelzorgers namen hun zorgvrager zelfs mee om eens samen weg te zijn en iets leuks te doen naast de typische zorgtaken”, weet Bieke Verlinden te vertellen.

Zorg Leuven trakteerde de mantelzorgers op donderdagavond 16 juni op een exclusief en intiem optreden van Tom Helsen. Vera Bruffaerts, mantelzorger: “Wat leuk dat we op deze manier bedankt worden voor de zorgen die we dagelijks bieden. We voelen ons gewaardeerd en zijn blij dat we mochten genieten van dit gezellige optreden.”

Helden aan het woord
Uit de vele gesprekken die we met onze Leuvense mantelzorgers hebben gevoerd blijkt dat zij diverse behoeften hebben. Met zijn mantelzorgplan wil Zorg Leuven informatie op maat van de mantelzorger bieden, hen bijstaan of doorverwijzen. Naast het vergroten van kennis en expertise over mantelzorg bij de medewerkers van Zorg Leuven, worden mantelzorgers regelmatig uitgenodigd voor allerlei groepsgesprekken en vormingen. Ook ontspanning aanbieden is belangrijk. Voorzitter Bieke Verlinden: “Tijdens de mantelzorgdag konden we niet alleen onze waardering uiten voor onze Leuvense mantelzorgers, maar hen ook even op adem laten komen. Dat verdienen ze dubbel en dik, want de zorg die ze belangeloos aan anderen geven is van onschatbare waarde.”

 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over