COVID-testcentrum Pauscollege sluit de deuren

Pauscollege
71.656 COVID-PCR-testen, of gemiddeld 122 per dag, met een uitschieter van 836 testen op 1 dag. Dat zijn de indrukwekkende cijfers waarmee het KU Leuven- testcentrum voor studenten afsluit. De contactopsporing die er aan gekoppeld werd, oogst lof van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Vanaf vandaag, woensdag 1 juni, kunnen de Leuvense studenten terecht in de teststraat van het UZ Leuven.

Even terug naar oktober 2020. Om de Leuvense huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten startte de KU Leuven toen met een eigen testcentrum voor alle Leuvense studenten. Dat vond onderdak in de Universiteitshal in de Naamsestraat. In mei 2021 verhuisde het testcentrum naar een tent aan het Van Dalecollege, en in november, met de winter in aantocht, konden de studenten zich laten testen in het Pauscollege.

In die hele periode werden meer dan 70.000 testen afgenomen. Iets meer dan 6.000 daarvan waren positief. Een cijfer dat lager ligt dan in de brede bevolking. “Dat bewijst dat onze aanpak laagdrempelig en zeer toegankelijk was”, zegt Caspar Geenen van het Laboratorium voor Klinische Microbiologie. “Studenten gingen heel verantwoord om met de situatie en lieten zich bij symptomen snel testen.”

Die medewerking van studenten was er ook bij de contactopsporing. “Het aantal contacten dat geïdentificeerd werd per besmetting lag meer dan 2 keer zo hoog als het nationale gemiddelde”, zegt onderzoeker Joren Raymenants. “We identificeerden bovendien 42% meer infecties dankzij ons bronnenonderzoek. Ook die cijfers zijn indrukwekkend.”

Lof van de WHO en voor studenten

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft dan ook lof voor de Leuvense aanpak, omdat die testen en contactopsporing maximaal integreerde. Inzichten uit Leuven hebben trouwens al geleid tot aanpassingen van de WHO-richtlijnen voor contactopsporing. ​Het zal nog jaren duren voor alle data uit het contactonderzoek zijn geanalyseerd, maar de wetenschappelijke waarde is groot. De komende maanden worden de inzichten voorgesteld op internationale wetenschappelijke congressen en volgen publicaties in wetenschappelijke tijdschriften. ​

Het testcentrum zou al die maanden niet hebben kunnen draaien zonder de hulp van honderden jobstudenten. “Zo konden we met een beperkt aantal vaste medewerkers toch pieken aan van 836 testen op één dag”, zegt Sarah Gorissen, coördinator van het afnamecentrum. “Studenten werden ingezet voor de patiëntenadministratie, wie een medische achtergrond had nam testen af, en een aantal studenten stond zelfs mee in voor de dagelijkse coördinatie.”

Lessen voor de toekomst

“Ons testcentrum en de contactopsporing hebben een cruciale rol gespeeld in de strijd tegen corona en hebben ons ook toegelaten om te allen tijde een aanzienlijk deel van ons onderwijs on campus te organiseren”, zegt rector Luc Sels. “De opgebouwde ervaring en inzichten maken dat we klaar zijn om bij eventuele nieuwe noden snel in te grijpen. Ik wil dan ook de collega’s en studenten die het testcentrum de voorbije 20 maanden draaiende hielden, uitdrukkelijk bedanken. Ook onze experten die instonden voor de wetenschappelijke begeleiding verdienen alle lof. ”

​Studenten in Leuven die nu nog een PCR-test nodig hebben kunnen vanaf 1 juni terecht in het publieke testcentrum van UZ Leuven op Campus Gasthuisberg.

Lees meer over