696.000 euro voor de restauratie van de eerste stenen stadsomwalling van Leuven

4 mei 2020 | 10u58 | Gepost door redactie
696.000 euro voor de restauratie van de eerste stenen stadsomwalling van Leuven
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 696.726,04 euro toe voor de restauratie van de restanten van de eerste stenen stadsomwalling van Leuven. “Dankzij deze restauratiepremie kan het erfgoed op de Hertogensite in Leuven een prominente plaats krijgen in de nieuwe stadsontwikkeling. Het integreren van erfgoed in een woonproject zorgt voor een kwaliteitsvolle leefomgeving voor de toekomstige bewoners.”, zegt minister Diependaele.
Het bericht 696.000 euro voor de restauratie van de eerste stenen stadsomwalling van Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

De Hertogensite (vroegere ziekenhuissite) in het historische centrum van Leuven vormt het middelpunt van een groots stadsvernieuwingsproject.

“De zeven hectaren worden een duurzame stadswijk met woonvormen voor verschillende doelgroepen. Op de site vinden we ook restanten van de eerste stenen stadsomwalling van Leuven die dateert uit het einde van de 12de eeuw. Die restanten zijn sinds 1994 beschermd als monument. Ze zijn ook erkend als ZEN-monument (monument zonder economisch nut), en worden dus als restant bewaard, zonder specifieke functie”, zegt minister Diependaele.

De restauratiewerken kaderen in functie van de reconversie van de vroegere ziekenhuissite. “Er wordt voor gezorgd dat de twee torens en het muurfragment van de middeleeuwse stadsomwalling op de Hertogensite in een degelijke en betrouwbare bouwkundige en bouwfysische staat zijn zodat ze voor lange tijd bewaard kunnen blijven. Het gaat over een ongeveer 40 meter lang muurstuk aan de kant van de Minderbroedersstraat, en daarop aansluitend een torenfragment dat in de 19de eeuw verbouwd werd tot een neoclassicistisch tuinpaviljoen. Wat verderop richting Brusselsestraat wordt ook een geïsoleerd, vrij gaaf bewaard torenfragment gerestaureerd. De toren telt één niveau met tongewelf en is in tegenstelling tot de meeste torens langs stadszijde niet dichtgemetseld. Het monument wordt gereinigd, het natuurmetselsteenwerk en het baksteenmetselwerk worden hersteld, net als de voegen. Ook zullen de restaurateurs stabiliteitswerken uitvoeren.”

Het bericht 696.000 euro voor de restauratie van de eerste stenen stadsomwalling van Leuven verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over