"Stijgende veranderstaliging in Kortenberg is schrijnend"

Ook het vereningsleven bijvoorbeeld aan GC Coloma zou klappen krijgen door de veranderstaliging

N-VA Kortenberg is bezorgd dat de gemeente Kortenberg in een voorstad van Brussel aan het transformeren is en dit als gevolg van de 'veranderstaliging'. Volgens de partij worden er meer en vooral meer andere talen dan het Nederlands gesproken, niet in het minste op school. Burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V) noteert een kleine stijging is in het aantal anderstaligen in Kortenberg, maar benadrukt dat er inspanningen worden verricht om het Nederlands te promoten en ziet bij N-VA de nood om reclame te maken voor hun gespreksavond op vrijdag 6 mei.

“De voorbije jaren merkten we een versnelling van deze trend op in de Brusselse rand. De cijfers in het onderwijs in het centrum van Kortenberg onderstrepen dat. Veertig procent van de kinderen in de basisschool praten thuis een andere taal. In een kleuterklas zal dat waarschijnlijk de helft zijn. Dat zijn de cijfers van tien jaar geleden in Machelen en Zaventem. We moeten ons bewustzijn aanwakkeren, binnenkort op vrijdagavond hebben we een gespreksavond. Zo komt burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (Klaver-N-VA) ons vertellen hoe hij het rooit”, wist fractieleider Hans Vanhoof van N-VA Kortenberg. “De cijfers in het onderwijs zijn schrijnend en dat vloeit door naar handelszaken, de woningmarkt, de sociale cohesie en het verenigingsleven. Ook de doorstroming naar de jeugdbeweging blijft beperkt of zelfs onbestaande. De stijgende veranderstaliging is schrijnend. Dit is geen kritiek naar het gemeentebestuur toe, we kaarten het aan. We zaten in het verleden mee in de bestuursploeg, maar toen was de situatie anders. We verwachten dat bij de inburgeringsprocedure de test voor de kennis van het Nederlands ook effectief wordt uitgevoerd".

Volgens burgemeester Alexandra Thienpont is het ietwat een storm in een glas water doet de gemeente al jaren inspanningen om het Nederlands in de gemeente te stimuleren. Zelfs nog meer dan toen N-VA mee in de besturende coalitie zat.

"Wij voeren trouwens exact hetzelfde beleid op vlak van de Nederlandse taal als in de vorige legislatuur toen N-VA wel nog in de meerderheid zat en zelfs nog meer. We organiseren enkele taalkampjes in augustus voor anderstalige kinderen en in de derde kleuterklas verrichten we een taaltest om te zien of het kind in kwestie genoeg Nederlands kent om naar het eerste leerjaar te mogen. Er ontstonden ook kubusklasjes in de lagere school die twee keer per week het Nederlands stimuleren", zegt Thienpont. "We merken een lichte stijging op qua anderstaligen vanuit Brussel naar Kortenberg, daar kan je weinig aan doen. We leiden mensen naar de Nederlandse taal en zijn hierop op verschillende fronten actief, zo merkten we dat kinderen de taal sneller machtig zijn dan de volwassenen. Meer kan je als bestuur niet doen. We beschouwen dit als een storm in een glas water, ik bekijk dit als reclame voor de gespreksavond van N-VA in Kortenberg. Kortenberg is een randgemeente met vele handelszaken, maar ook met een landelijk karakter voor diegenen die de rust opzoeken. Die rust willen we ook behouden.”

Lees meer over