Opvangcentrum voor asielzoekers in Kampenhouts Hellebos komt er niet

Asielcentrum
Vandaag werd Kampenhouts burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester) telefonisch op de hoogte gebracht door het kabinet van staatssecretaris van Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V). Het kabinet meldt aan het lokaal bestuur Kampenhout dat ze ingaan op de schriftelijk gestelde vragen om af te zien van de plannen om een opvangcentrum te lokaliseren op de terreinen in het Hellebos.

De vergunningsproblematiek en het niet aanwezig zijn van stromend water en rioleringen – de exacte redenen die het lokaal bestuur reeds aangaf op zondag 5 maart 2023 – waren bepalend om deze piste te verlaten. Ook de bijzondere natuurwaarde van het gebied lag mee aan de basis van deze beslissing. De voorbije 14 dagen vond er dan ook intensief overleg plaats met de verschillende kabinetten.

"Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) heeft steeds op een open manier met het lokaal bestuur overleg gehad. Dat constructieve overleg resulteerde in het verlaten van deze denkpiste. Als lokaal bestuur zijn we tevreden dat onze beleidsvisie om de zone naar natuurgebied te herbestemmen hier ook gerespecteerd wordt. Hopelijk keert de rust in het Hellebos nu terug", zegt burgemeester Kris Leaerts.

Behalve de gemeente Kampenhout protesteerden Vlaams-Belang, Natuurpunt en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie en tevens burgemeester van Lubbeek, Theo Francken (N-VA) al tegen de plannen voor een asielcentrum in de slipschool.

Lees meer over