Ook Chartreuzenbos heeft zijn eerste natuuroase om in te bosbaden

22 september 2020 | 23u34 | Gepost door annpeeters
bosbaden
Op dinsdag 22 september opende minister van natuur Zuhal Demir, in Holsbeek de zevende natuuroase in Vlaanderen. Een natuuroase is een plek waar de focus helemaal op rust ligt en waar traagheid troef is. Het concept komt uit Japan, waar bosbaden al langer nationale faam kent. In natuuroase Chartreu-Zen-Bos nodigen houten meditatiesymbolen langs een wandellus je uit om tot rust te komen.

Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale prikkels zorgen voor stress, oververmoeidheid en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.

Natuur en Bos, de grootste natuurbeheerder van Vlaanderen, zet al jaren sterk in op natuurbeleving. Je kan in hun natuurgebieden wandelen, fietsen, kamperen en ravotten. Specifieke zones waar de focus ligt op rust en reflectie, die waren er echter nog niet. 

“Daarom heeft Natuur en Bos natuuroases ingericht. Dit zijn stukjes stille natuur waar je je hoofd even helemaal kunt leegmaken, zonder smartphone, verkeerslawaai en andere drukte. De hemel op aarde voor wie in alle rust energie wil gaan tanken in de natuur”, zegt minister Zuhal Demir.

Natuuroases zijn geïnspireerd op het fenomeen bosbaden, oftewel Shinrin-yoku, een therapie die in de jaren tachtig ontstond in Japan als antwoord op een chronisch tekort aan omringende natuur bij stadsmensen. Dit zou vooral bij kinderen gedrags- en gezondheidsproblemen veroorzaken en kreeg de naam nature deficit disorder. De term dook voor het eerst op in 2005 in het boek “Last Child in the Woods van Richard Louv. Volgens de auteur brengen we allemaal, en dan vooral kinderen, steeds meer tijd door binnenshuis. Dat doet ons vervreemden van de natuur en maakt ons mogelijk kwetsbaarder voor negatieve gevoelens. Gevolgen hiervan: we zijn lusteloos en rusteloos, kortom we voelen ons niet goed in ons vel. De natuur is hiervoor het perfecte medicijn, onder de vorm van een oase van rust, een plek om te herbronnen, te mijmeren en energie op te laden. De Vlaamse overheid wil daar met concrete projecten, zoals het voorzien van natuuroases, iets aan doen.

Natuuroase Chartreu-ZEN-Bos, uniek in zijn soort

Bij de start van de natuuroase aan het Chartreuzenbos vind je, naast een indrukwekkende verwelkomingsboog, een infobord dat je op weg helpt. Onderweg nodigen houten rustobjecten, gemaakt door Woodenart en sociale tewerkstelling De Winning, uit om te zitten, liggen, hangen, rusten,... De objecten zijn gemaakt van lokaal hout uit het bos zelf. Bovendien realiseerde de firma Groenwerken VDW langs het parcours een artistiek spiritueel labyrint in de typische streekeigen ijzerzandsteen.

Deze natuuroase verschilt van de andere natuuroases door de unieke combinatie van diverse belevingsvormen: prachtige natuurbeleving, rustgevende ZEN-beleving via een wandelpad met uitzonderlijke energie-oplaadplaatsen en culturele beleving via artistieke landartkunst.

“We nodigen ook u uit om een bezoek te brengen aan deze natuuroase, dan de ogen te sluiten, de zintuigen even op pauze te zetten en zo te voelen hoe de stress stilaan wegglijdt. Dit is bosbaden in Vlaanderen”, besluit minister Demir.

Waar ligt de natuuroase in Chartreuzen?

Het pad naar de natuuroase start aan de parking, ter hoogte van het kruispunt van de Lindestraat en Meidries. Een indrukwekkende verwelkomingsboog nodigt je uit om een rustgevende wandellus van ca. 3,5 km te ontdekken door de artistieke houten meditatiesymbolen te volgen.

natuuroase

Lees meer over