Gemeentebestuur helpt restauratie Kasteel van Horst flink vooruit

14 oktober 2020 | 09u00 | Gepost door annpeeters
Eerste namen bekend voor kampvuurconcerten 2020 aan Kasteel van Horst
Zevenenhalf jaar lang zal het gemeentebestuur van Holsbeek een stevige duit in het zakje doen voor de restauratie van het Kasteel van Horst

Drie jaar geleden trok het gemeentebestuur van Holsbeek aan de alarmbel voor het kasteel van Horst. Op 4 december 2017 kwamen alle betrokken partners samen in de raadzaal van het gemeentehuis: de beherende vzw Herita, het Agentschap Natuur en Bos dat eigenaar is, het Agentschap Onroerend Erfgoed, de kabinetschef van de Vlaamse minister van Erfgoed, de provincie,…

Uit de afspraken die tijdens die vergadering gemaakt werden, vloeide voort waar we nu staan: de verdere restauratie van het kasteel staat op de rails, Vlaanderen heeft de budgetten vastgelegd voor het deel dat het gewest financiert, de eerste werken lopen.

Cruciaal in het project is dat naast het grootste deel van de kosten dat door Vlaanderen gedragen wordt, de vzw Herita een deel via sponsoring of giften moet financieren.  Zonder deze sponsoring of giften kan de restauratie niet door gaan. Herita doet daarvoor beroep op particulieren en bedrijven, en start een sponsoractie ‘Help Horst’.

De gemeente Holsbeek geeft het goede voorbeeld en doet een stevige duit in het zakje. We beslisten een bedrag van ruim 22 000 euro per jaar aan Herita te storten, gedurende 7,5 jaar, voor de restauratie van het kasteel.

Deze som komt overeen met het bedrag dat Herita jaarlijks aan de gemeente betaalt in het kader van de beheersovereenkomst voor het Wagenhuis van Horst. Het Wagenhuis werd rond 1995 gerestaureerd door de gemeente. De gemeente herinvesteert de middelen die ze hiervoor ontvangt dus in de restauratie van het kasteel.

Op die manier geven we met de gemeente, na de vergadering van 2017, opnieuw een beslissende duw die de restauratie van het iconische kasteel mogelijk maakt.

Lees meer over