Herdenkingsbos krijgt vredesgedicht

gedicht
In het kader van de Internationale Dag voor de Vrede schreef de Haachtse dorpsdichter Katia Van Cleynenbreugel een gedicht voor het herdenkingsbos in Wespelaar. Ze liet zich hierbij inspireren door de winterlinde die er staat, van oudsher bekend als vredesboom.

De Verenigde Naties hebben 21 september uitgeroepen tot Internationale Dag voor de Vrede. In deze periode vragen vredesbewegingen aandacht voor vrede wereldwijd. Het gaat dan niet enkel om het beëindigen van oorlogen maar ook om het oplossen van conflicten op een geweldloze manier.

Ook in Haacht leeft de vredesgedachte sterk. Enkele jaren geleden huldigde het gemeentebestuur een herdenkingsbos met 2800 bomen en struiken in aan de Elfde Linielaan te Wespelaar. Het herdenkingsbos is een initiatief van de gemeente in samenwerking met Steunpunt Bos Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Dijleland. Het wil alle oorlogsslachtoffers, soldaten en burgers, herdenken en eren. Blikvanger is de winterlinde die als vredesboom symbool staat voor het verlangen naar vrede waar ook ter wereld.

Dorpsdichter Katia Van Cleynenbreugel liet zich onlangs inspireren door de vredesboom voor een gedicht. Het gedicht werd ter gelegenheid van de Vredesweek uitgehangen aan het herdenkingsbos. 

Lees meer over