16 lokale kunstenaars geven 16 nutscabines een kleurtje

27 augustus 2021 | 11u44 | Gepost door annpeeters
Gudrun
In Tremelo en Baal loopt momenteel een project waarbij 16 lokale kunstenaars 16 nutscabines een kleurtje geven. Eén van hen is Gudrun Van Reeth.

"Wij zijn inderdaad met 16 lokale kunstenaars die 16 nutscabines in Tremelo en Baal een kleurtje gaan geven. Een initiatief dat door de Gemeente en Kunstkring Gesigneerd in handen werd genomen. Pieter Geens, die toeristisch coordinator is van de gemeente Tremelo heeft de zaak aan het rollen gebracht en wij, Kunstkring Gesigneerd, zijn mee op de kar gesprongen", zegt kunstenares Gudrun Van Reeth. 

Het is een zeer leuk project, om die lelijke nutscabines een kleur te geven. "We hadden dit al op meerdere plaatsen gezien, zoals in Haacht, Leuven, Diest en het concept van Tour Elentrik sprak ons wel aan. We willen op deze manier Tremelo en Baal meer kleur geven. Vandaar de naam: Kleurbrengers van Tremelo."

De cabine die Gudrun gekozen heeft, ligt aan het gemeenteplein in Tremelo. "Het is een heel vredig en rustgevend plekje, waar je heerlijk kunt vertoeven op een bankje bij een vredesboom in het groen en het standbeeld De Messenvechter van Flor Hermans. Dit plekje heeft een speciale betekenis voor het dorp van Tremelo. Het is een plekje waar de slachtoffers van WOI en WOII herdacht worden. Ze hebben er een vredesboom geplant, er een bankje bij geplaatst en het gedicht van Nanou De Meyer siert het bankje, waar je even tot rust kan komen."

Aangezien Gudrun in Tremelo woont, wilde ze graag een nutscabine beschilderen in haar dorp, waar ze elke dag wel eens door wandelt, fietst of voorbij rijdt. "Dit plekje sprak me heel erg aan en daar ben ik dan ook voor gegaan. Ik kwam meteen op het idee om rond het onderwerp kinderen te werken, omdat ze de toekomst zijn in onze maatschappij. Zeker op dit vredig plekje, wilde ik iets vrolijks schilderen met veel kleur. Niet iets triestigs, niet het verleden. Vandaar dat ik als onderwerp een kindje wilde schilderen met ballonnen, dat vrolijk, huppelend tussen de klaprozen, naar de vrijheid loopt. Kinderen brengen kleur, hoop en blijheid in ons leven. Ze zijn de toekomst. De klaprozen dwarrelen in de lucht en aan de andere kant laat ik de blaadjes van de klaprozen naar beneden dwarrelen. Dit idee heb ik van Ieper, bij de Last Post. Ik hoop dat, als het af is, de mensen er heerlijk op het bankje kunnen zitten en kunnen genieten van dit speciale plekje."

Op 4 september organiseert de gemeente een fietstocht die langs de nutscabines gaat. Bijna alle kunstenaars gaan die dag vanaf 10u tot 15 u aan het schilderen zijn. "Zo kunnen de mensen ons aan het werk zien en eventueel vragen stellen. Dus: iedereen welkom!"

cabine

Lees meer over