Drie jaar cel voor cannabiskwekers die verraden werden door brand

24 mei 2023 | 12u37 | Gepost door redactie
Cannabis

Drie mannen hebben drie jaar cel gekregen omdat ze een cannabisplantage in Bertem hadden uitgebouwd in de lente van 2022. Een zekeringkast vloog in brand, de brandweer kwam erbij en die trommelden de politie op omdat er een reukje aan de zaak zat.

De feiten kwamen op 16 juni 2022 uit, er brak brand uit waar de mannen aan het werk waren. Het brandalarm ging af en alarmeerde zo tegelijk de politie. Vijf betrokkenen namen de benen, bij aankomst trof de politie een cannabisplantage in opbouw aan op de zolder, er stonden 756 kleine cannabisplantjes. Voorts waren er 800 kweekbedden met aarde opgevuld, wisten ze bij HNB.

Een elektriciteitskabel was door het plafond getrokken naar het gelijkvloers getrokken naar de zekeringskast, om zo stroom af te tappen en tegelijk overbelasting met zich mee te brengen waardoor het vuur ontstond. De woning werd in kwestie werd gehuurd door een fictief duo. Eén van die namen was actief in een huis in het Engelse Coventry, eerder in 2022 werd daar ook een cannabisplantage aangetroffen. De drie uiteindelijk veroordeelde mannen waren volgens de rechter in opdracht van een vereniging naar het Bertemse huis gezonden om een cannabisplantage op te starten.

De drie leden van de Albanese bende sloegen op de vlucht en werden internationaal geseind. Eéntje werd bij de lurven gegrepen in de luchthaven van Charleroi. Andere beklaagden Osman G. en Fatjon S. zijn nog op de vlucht. Het trio kreeg drie jaar cel en elk 16.000 euro boete. Daarnaast moeten ze elk 33,3 procent betalen van de afgetapte elektriciteit en de schade die ze toebrachten aan het gehuurde pand. Dat komt per persoon neer op om en bij de 6.200 euro.

Lees meer over