Thomas lanceert websites om het leven van kersverse ouders eenvoudiger te maken

Luiergids
Als kersverse ouders komt er veel werk op je af. Om maar te zwijgen van de kosten die een kleine baby met zich meebrengt. Thomas Loyens (31) uit Rotselaar, zelf nog maar vijf maanden papa van zijn eerste dochter Mia, besloot zijn job als webdesigner in te zetten om het leven van jonge ouders te vergemakkelijken. Zo lanceerde hij een website waarop hij de prijzen van luiers vergelijkt, en samen met twee vrienden maakte hij een site waarop mensen hun eigen geboortelijst kunnen samenstellen uit verschillende webshops. “Ik redeneerde: als ik websites bouw, kan ik er maar beter mensen mee helpen.”
Thomas Loyens

Thomas, Luiergids en Pakske zijn niet jouw eerste wapenfeiten, toch?
“Dat klopt. Ik ben gestart met een website met kortingen: Korting van de Dag. Daarop bundelde ik allerlei interessante kortingen die op verschillende websites te vinden waren. Ik heb me daar non-stop mee bezig gehouden van 2014 tot dit jaar. Maar intussen is de website verkocht.”
Mensen helpen zit je duidelijk in het bloed.
“Ja. Ik ben ooit begonnen als webdesigner, en al heel snel maakte ik de bedenking: als ik toch websites bouw, kan ik er evengoed andere mensen mee helpen. Zo is het systeem met de kortingen begonnen.”
Wanneer ben je dan op het idee van een luiergids gekomen?
“Daar ben ik in november 2019 mee gestart. Ik wist op dat moment dat ik voor de eerste keer papa zou worden, en toen ben ik beginnen uitkijken naar de kostprijs van luiers. Dat had dus vooral met mijn eigen situatie te maken. Bij het speuren op het internet kwam ik websites in Nederland tegen die luierprijzen
vergeleken. Maar daar stonden winkels tussen als Jumbo waar wij in België niks mee hebben. Omdat het concept in ons land nog niet bestond, leek het me een goed idee om ook een Belgisch model van een luiergids te lanceren.”
Hoe zit die Luiergids.be precies in elkaar?
“Momenteel kan je er vooral luierprijzen van verschillende winkels en merken vergelijken. Ik heb uitgedokterd dat je wel 2.000 euro kan besparen als je de juiste luier kiest. Elk kind draagt zo’n acht tot tien luiers per dag. Dat zijn er gemiddeld 3.285 per jaar! Dankzij onze Luiergids kan je per luier 10 tot 25 cent per luier besparen. Dat is goed voor een jaarlijkse korting van 500 euro. Als je kind ruwweg vier jaar luiers draagt, levert dat je aan het einde van de rit een voordeel van maar liefst 2.000 euro op.”
Indrukwekkende cijfers. Maar kijk je ook naar de kwaliteit van de luiers?
“Voorlopig doe ik dat nog niet. Ik ben wel al een tijdje aan het twijfelen om eens een test te doen. Maar eigenlijk is dat heel subjectief. Wat de ene een goeie luier vindt, is voor de andere misschien geen aanrader. Daarom zou ik liever toevoegen welke stoffen en materialen er precies in de luiers en billendoekjes zitten. Dat is veel objectiever. Op termijn wil ik ook informatie over wasbare luiers geven, want uiteindelijk gaat het niet alleen om de prijs, maar ook om wat het beste bij elke persoon past.”
Opvallend: hoewel je de mosterd in Nederland bent gaan halen, breidt je Luiergids.be sinds kort ook uit naar onze bovenburen met Luiergids.nl. Waarom?
“Om versverschillende redenen. Ik ben natuurlijk een ondernemer, dan mag je het soms wel wat groter zien. Ten tweede zijn er in Nederland toch een aantal spelers op de markt die niet in België leveren. Denk maar aan Wehkamp. Maar ook supermarkten als Coop en DEEN komen in Nederland met erg competitieve prijzen voor luiers. Ten derde waren de reacties in België zo positief dat ik het concept bijna moést uitbreiden naar andere landen. Op termijn staan trouwens ook Duitsland en Frankrijk nog op mijn verlanglijstje.”

Luier

Naast de Luiergids ben je eind februari ook met een tweede website gestart: Pakske. Vertel daar eens wat meer over.
“Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik ‘Pakske’ niet alleen doe. Daaraan werk ik samen met twee partners. Het idee kwam van iemand die ik nog ken van de unief. Hij wilde een geboortelijst aanleggen met producten van verschillende webshops. Ik vond dat onmiddellijk een schitterend idee en zo hebben we beslist om onze expertises samen te voegen. Het resultaat is dus ‘Pakske’.”
En hoe werkt Pakske precies?
“Het idee erachter is heel eenvoudig: we willen het voor kersverse ouders gemakkelijker maken om een geboortelijst aan te leggen. Tot voor kort was je voor een geboortelijst aangewezen op één bepaalde winkel. Dan moest en zou je daar al je spullen halen. Daardoor kozen ouders in spé vaak maar iets om de lijst op te vullen. Wij vonden dat dat beter kon. Waarom geen online geboortelijst aanmaken waarbij je de volledige vrijheid hebt om toe te voegen wat je wil? Het leek ons handiger om spullen van verschillende webshops te kunnen selecteren, en zelfs ook tweedehandsspullen en gunsten. Waarom bijvoorbeeld geen leuke zaken als ‘haar eerste zwemles’ of ‘vijf babysitsessies’ op je geboortelijst zetten? Dat zijn dingen die je als ouder écht wil en ook zal kunnen gebruiken. Zo kunnen familie en vrienden echt bijdragen aan een goede start met je kleine oogappel. Of het nu gaat om babyspullen of diensten doet er eigenlijk niet toe.”
Geef eens een voorbeeld van een geboortelijst op Pakske.
“Je kan bijvoorbeeld een babybedje bestellen bij IKEA, een autostoel bij Dreambaby, een kinderwagen van bij Bugaboo, rompertjes van HEMA en een luiertafel van op 2dehands: alles is mogelijk. Daarnaast kan je ook diensten en gunsten toevoegen, zoals bijvoorbeeld die bons voor een babysit. Pakske.be is dus eigenlijk een platform waar toekomstige ouders hun gewenste items aan kunnen toevoegen, en vervolgens kunnen vrienden en familie ofwel centjes bijdragen, ofwel een cadeau kopen. Op die manier willen we het hele proces vanaf de zwangerschap tot en met de eerste levensjaren van je kind stressvrij maken.”
Je bent zelf eind april vader geworden van een flinke dochter Mia. Heb je zelf ook een lijst aangelegd
via Pakske.be?

“Uiteraard, en dat was een hele opluchting. Mia is geboren op 29 april, in volle coronatijd dus. De winkels waren toen nog gesloten en veel bezoekjes zaten er ook niet in. Ik weet zelfs niet hoe we toen een traditionele lijst hadden kunnen leggen. Wij hebben er ook voor gekozen om alle producten op de lijst al te bestellen, zodat we enkel moesten wachten op de centjes die onze familie en vrienden wilden geven. De producten zelf hadden we via de webshop al in huis.”
Tot slot, heb je met je start-up Maxenta al nieuwe ideeën in de pipeline zitten?
“Goh, Ik heb altijd heel veel ideeën, maar je moet een keuze maken hè. Maar momenteel is het toch vooral zaaks om de Luiergids in Nederland gelanceerd te krijgen. Daarna zien we wel weer verder.”

Meer info: Luiergids.be en Pakske.be

Lees meer over