Sergio staat 30 jaar op de planken: "In Leuven optreden, doet altijd deugd"

Sergio 30 jaar op de planken
Geboren entertainer en zanger Sergio heeft in deze coronatijd niet stilgezeten. Hij maakte van de nood een deugd en werkte aan een nieuwe cd. ‘Ik ben Sergio’ is te koop via de nieuwe website die de zanger met zijn zoon online zette.

Mensen entertainen zit Sergio in het bloed - een dag niet gelachen is een dag niet geleefd - maar ook zingen doet hij al heel lang en met volle overgave. “Mijn allereerste optreden was in Linden, ik mocht toen het voorprogramma van Will Tura doen. Mijn eerste single ‘Quando Quando Quando’ bracht ik uit in 1988, het was ooit een hit voor Engelbert Humperdinck. Met dat nummer mocht ik geregeld optreden in het toen pas opgestarte televisieprogramma ‘Tien om te Zien’. De opnames vonden plaats in de Leuvense Manhattanstudio’s aan de Vaart. Het werd in het begin gepresenteerd door Willy Sommers en Bea Van der Maat.”

Mis je een dergelijk muziekprogramma in Vlaanderen niet?

“Natuurlijk wel, maar dan zou er wel wat gesleuteld mogen worden aan het concept. Soms vond ik dat er wat meer afwisseling mocht zijn qua artiesten. Sommigen kwamen bijna elke week aan bod, anderen kregen heel weinig kans om hun liedjes te brengen.”

Met Touch of Joy brak je in 1994 ook internationaal door. Een mooie tijd?

“Touch of Joy was een project met Sandy Boets. De muziek sloeg meteen aan en de hits volgden elkaar in een hoog tempo op. Al snel werden we ook geboekt vanuit het buitenland. Het succes was gigantisch.”

In 2002 nam je deel aan het Eurovisie Songfestival, was dat de aanzet tot een internationale solocarrière?

“Ik heb deelgenomen met het nummer ‘Sister’ onder de naam ‘Sergio @ theladies’. Het was een speciale ervaring. Het songfestival was voor mij zoals een ‘Tien om te Zien’, maar dan met meer kijkers en met internationale allure. Mijn succes in het buitenland is er niet groter door geworden, maar in België had ik wel een dikke hit te pakken.”

Welke rol heeft je familie gespeeld in je carrière?

“Een heel grote rol, want op de mindere momenten, wanneer ik het niet meer zag zitten, waren zij het die voor mij klaar stonden en mij opnieuw de energie gaven om verder te doen. Mijn vrouw Sophie en mijn familie blijven heel nuchter onder de bekendheid en het succes. Sophie gaat ook niet veel mee naar optredens, ze heeft er geen behoefte aan om overal mee naartoe te gaan. Zij heeft haar handen vol met haar eigen job.”

Treed je nog vaak op in het Leuvense?

“Dat verschilt van jaar tot jaar, soms een keer of vijf per jaar en soms helemaal niet. Optreden in Leuven, bijvoorbeeld tijdens de jaarmarkt in de Diestsestraat, is altijd een blij weerzien met veel vrienden en mensen die ik al lang niet meer gezien heb. Het doet altijd deugd om met hen een praatje te slaan.”

Je hebt een nieuwe cd uit. Zitten er verrassende nummers tussen?

“’Ik ben Sergio’ is een mix van nieuwe Nederlandstalige nummers en bekende nummers van vroeger, onder meer ook uit de periode van Touch of Joy. Het meest verrassende voor vele mensen is dat er ook een Italiaans nummer tussen zit.”

Sergio

De nieuwe cd heeft 18 jaar op zich laten wachten, hoe komt dat?

“Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste had ik tot 2009 te veel tv-werk, daarna te veel werk met het danscafé dat ik in Lommel opende. En liedjes liggen ook niet zomaar te koop in de winkel, er komt heel wat bij kijken.”

Welk liedjes uit je eigen repertoire zing je het liefst?

“Dat zijn onder andere ‘Ik ben Sergio’, ‘Ik verdwijn’ en ‘Je Eigen Leven’. Ik zing even graag in het Nederlands als in het Engels.”

Welk is je lievelingsnummer van andere artiesten?

“Om onze Belgische artiesten te steunen, zou ik er graag enkele van hen opnoemen, maar ik wil ook niemand tegen de borst stuiten, ik ga dus geen namen noemen. Ook op de vraag met wie ik nog graag zou willen samenwerken, zal ik het antwoord schuldig blijven. Dat ligt heel gevoelig.”

Waar wil je nog graag eens optreden?

“De Oude Markt in Leuven vind ik altijd speciaal. Normaal gezien was daar op 25 juli 2020, tijdens Leuven Zingt, een verjaardagsfeestje gepland, voor mijn 30 jaar op de planken. Helaas is het afgelast door de coronacrisis.”

Zijn jullie gezond gebleven?

“Gelukkig wel, en daar zijn we heel dankbaar voor.”

Je ouders wonen in Spanje. Was je niet bang voor hun gezondheid toen Spanje zo hard getroffen werd door het coronavirus?

“Nee, want zij zitten momenteel in Tenerife, wat toch één van de veiligere plekken is. Er waren daar relatief weinig doden in verhouding tot andere plaatsen.”

Waar heb jij je mee bezig gehouden tijdens de lockdown?

“Ik heb veel filmpjes gemaakt en gepost op Facebook, liedjes gezongen en een nieuwe website ontwikkeld, samen met mijn zoon Gill. www.stealthedeal.be is een online platform dat samenwerkt met Europese handelaars om superaantrekkelijke deals samen te stellen. Je vindt er bijvoorbeeld bureaustoelen, kleding, kantoorbenodigdheden, enzovoort. Spendeer je voor 750 euro, dan zing ik je drie favoriete nummers van mijn nieuwe album bij jou in de living. Ook een gesigneerd exemplaar van de nieuwe cd is via Steal The Deal te verkrijgen. Omdat optredens volledig weggevallen zijn, was dit een fijne bezigheid, samen met mijn zoon.”

Is het niet vreemd om ineens een lege agenda te hebben?

“Uiteraard is dat raar. Maar ja, we moeten verder en ons aanpassen aan deze nieuwe wereld.”

Deze zomer mag je wellicht opnieuw optreden? Hoe zal dat verlopen denk je?

“Het zal nooit voor meer dan 200 personen zijn en het zal misschien wat zoeken zijn, maar ik kijk er zeker wel naar uit om weer op de planken te staan.”

Komen er al opnieuw boekingen binnen of zijn organisatoren nog voorzichtig?

“Er komen wel nieuwe boekingen, maar vooral voor volgend jaar. Voor deze zomer zijn ze inderdaad wat voorzichtig, wat ook volledig te begrijpen valt. Maar goed, chapeau voor zij die toch het initiatief nemen.”

Promotie voor de nieuwe cd, hoe verloopt dat in coronatijden?

“Dat valt best mee. Ik doe telefonische interviews en we hebben gelukkig nog de sociale media. Op die manier kunnen we toch heel wat mensen bereiken. Ook de verkoop via internet loopt gelukkig vrij goed.”

Je bent de laatste maanden ook weer af en toe te zien in televisieprogramma’s, bijvoorbeeld in ‘Groeten uit’ en ‘2 Tinten Grijs’. Heb je geen zin om opnieuw te presenteren op tv?

“Dat mag, maar dat moet niet, we zien wel.”

Tot slot, wat mogen we je wensen, naast een mooie zomer?

“Euromillions winnen, hahaha, wie droomt daar nu niet van?”

Tekst: Ann Peeters

Foto’s: SG Design

Lees meer over