Rode Duivels-scout Johan Froment doorgrondt de tegenstander

24 juni 2021 | 14u12 | Gepost door rik.poulman@te…
froment
Wanneer de Rode Duivels momenteel op nr. 1 staan in de FIFA ranking, dan hebben zij dat voor een deel te danken aan Tienenaar Johan Froment. Deze gewezen trainer van KVK Tienen behoort tot het selecte gezelschap dat buitenlands ploegen gaat scouten en analyses maakt over hun techniek, tactiek en fysieke kracht. Een niet te onderschatten taak die het hem naar alle hoeken van de wereld brengt. “Helaas komt er van sightseeing weinig in huis”, aldus Johan.

Een Tienenaar die tot de absolute vertrouwenspersonen van de bondscoach schopt. Hoe bereik je zoiets?

“Voor een groot stuk is dat natuurlijk het resultaat van keihard werken, inzicht hebben, motivatie en een tikkeltje geluk. Maar ook voor dat laatste moet je zelf zorgen. Voetbal heeft altijd mijn leven beheerst. Van jongs af aan voetbalde ik bij Crossing Vissenaken en USG Kumtich. Als actief speler heb ik er meer dan twintig jaar opzitten. Na heb behalen van het trainersdiploma ging ik als trainer-speler aan de slag bij FC Tienen, maar mijn topjaren als trainer beleefde ik bij KVK Tienen in 2de nationale & als T3 bij Sint-Truiden. Beroepshalve leid ik een studie- en architectenbureau dat gespecialiseerd is in sportinfrastructuur en daarnaast ben ik nog eigenaar van een sportwinkel. Mijn uitgebreid netwerk opent deuren, maar daarom word je nog niet gevraagd in zo’n vertrouwensfunctie.”

Sinds wanneer werk je voor de nationale ploeg?

“In 2015 ben ik toegetreden toen Marc Wilmots de leiding had over de Duivels. Ik heb de voorbereidingen in Frankrijk gedaan, 11 matchen gescout en onder andere veel wedstrijden van de Portugezen met Ronaldo gezien. Als scout-analist was ik erg ontgoocheld door de uitschakeling van de Belgen tegen Wales. Waren wij toen doorgestoten, dat hadden wij een prachtige match tegen Portugal kunnen spelen.”

Lees verder onder de foto

froment_2

En toen kwam Martinez.

“Vlak na het EK kwam Roberto Martinez in de plaats van Wilmots. Ik was door hem enorm gecharmeerd. Hij heeft mij persoonlijk gevraagd te blijven als scout-analist. Sinds zijn aantreden verloopt elke communicatie en opdracht in het Engels, wat voor mij geen probleem vormt. Wij zijn dan begonnen met de voorbereiding van het WK in Rusland. De eigenlijke periode van dat kampioenschap verloopt enorm hectisch voor een scout. Je volgt dus de matchen van mogelijke tegenstanders. Wanneer een ploeg die je waarneemt wordt uitgeschakeld, heb je bij wijze van spreken voor niets gewerkt. Zelf kon ik Japan gaan volgen, onze latere tegenstrever in de 8ste finale, een wedstrijd die wij met 3-2 wonnen. Daar heb ik dus een bijdrage aan kunnen leveren.”

Wat verwacht je zelf van onze Belgen in het EK?

“De volgende ronde mag geen enkel probleem zijn. Het professionalisme van de ploeg is quasi perfect. Eigenlijk zijn wij ons onvoldoende bewust van het niveau dat wij in dit kleine landje hebben. Dat is onwaarschijnlijk hoog, en al even onwaarschijnlijk is het dat deze ploeg, de nummer 1 in de wereld, geen nationaal stadion heeft. Dat is zeer confronterend en onbegrijpelijk dat de nationale politiek niet in staat is om tot een vergelijk te komen. Hoe kan je in godsnaam uitleggen aan de supporters dat de spelers drie thuismatchen worden afgenomen door hun eigen land. Hopelijk kan deze groep zich daarover zetten (zucht), anderzijds, ze is wel professioneel genoeg om dat te doen.”

Hoe beleefde je zelf de voorbereidingen?

“Die waren enorm hectisch en frustrerend. Ik heb abnormaal veel uren op het vliegtuig doorgebracht omdat er nog maar een beperkt aantal vluchten plaats grijpen, waardoor grote omwegen soms niet te vermijden zijn. Bovendien zit je in deze coronatijd constant te vechten tegen de stress. In ieder land gelden andere regels. Veel tijd om uit te blazen zal er alleszins niet zijn met het komende WK in het vooruitzicht.”

Lees meer over