Designmeubelontwerper Axelle Vertommen: "Kleurrijke krabpalen zijn mijn populairste stukken"

Axelle Vertommen
Designmeubelontwerper Axelle Vertommen (27) zit nog geen 5 jaar in het vak, maar heeft al heel wat op haar palmares staan. Zo maakte ze al originele creaties voor meubelgigant Vitra en heeft ze misschien wel goud in handen met haar waanzinnig originele en funky krabpalencollectie Gattore. Een interview met een topnaam in wording.
Axelle Vertommen

Dag Axelle, hoe ben je in de designmeubelwereld terechtgekomen?
“Ik heb in Antwerpen interieurarchitectuur gestudeerd en nadien nog een jaar meubelontwerp in Mechelen. Die laatste opleiding wilde ik al sinds mijn 14de volgen. Op die leeftijd ben ik ook echt al naar een opendeurdag geweest. Op de tekenacademie koos ik tamelijk onbewust voor architecturale vormgeving en dat lag me wel. Met mijn ouders bezochten we regelmatig mooie gebouwen en kwamen we meer dan eens in meubelwinkels. Het was dus altijd aanwezig in mijn leven en ik heb er ook altijd interesse voor gehad. Eerst onbewust, later bewust.”
Had je dan ook een niet-standaard slaapkamer thuis?
“Toch niet. Mijn slaapkamer was Snoopy all the way. (lacht) Als je nog thuis woont, is dat ook niet zo makkelijk. Toen ik alleen ging wonen en ik alles zelf mocht kiezen ... die bewustwording, dat was een openbaring. Je hoeft helemaal niet alles standaard te kopen. Je kan echt wel veel en leuk variëren.”
Ondertussen ben je sinds 2015 dagelijks bezig met meubelontwerp.
“Ik ben in 2015 afgestuurd en onmiddellijk op mijn stageplaats beginnen werken. Dat was bij Atelier Ternier in Gent. Zij hebben ook een designlabel dat Labt heet. Ik heb daar vooral heel veel technische zaken bijgeleerd. Daarna heb ik even in een meubelwinkel gewerkt en toen ik dat beu werd, ben ik freelance aan de slag gegaan. Eerst in bijberoep en nu in hoofdberoep. Zo heb ik al bij Atelier Dialect gewerkt, ben ik nu aan de slag bij Dries Otten en sinds kort ook bij Studio Haver, een bureau dat vooral retail- en horecaprojecten onder handen neemt.”

Axelle Vertommen

Je werkte in het verleden ook al samen met Vitra, niet de kleinste speler in de designmeubelwereld.
“Dat zijn nog stukken die ik tijdens mijn Designmeubelontwerper opleiding in Mechelen heb gemaakt. We kregen de kans om met onderdelen van Vitra aan het werk te gaan. De bedoeling was om er iets totaal anders mee te doen. Een zitvlak van een stoel moet niet per se als zitvlak gebruikt worden, die instelling. Ik ben sowieso superzot van Prouvé (Jean, Franse ontwerper, overleden in 1984, nvdr.) en wilde maar al te graag met zijn typische poot aan de slag gaan. Ik heb er een rek van gemaakt, de Prouvertommen. Een mooi resultaat, maar niet makkelijk om te maken. Ik heb dat letterlijk in elkaar geknutseld bij mijn vader thuis. Op school waren ze zo tevreden dat ik als enige student een tweede opdracht kreeg. Dat werd dan de M-up, een make-uptafel, met een kussen van de Marshmallow Sofa van George Nelson (Amerikaanse ontwerper, overleden in 1986, nvdr.).”
Wat vind je zo goed aan Jean Prouvé?
“De combinatie van esthetiek en techniek in zijn werk vind ik fantastisch. En zijn kleurgebruik. Hij gebruikt een bepaald pastelgroen dat ik zelf ook graag toepas. Maar het is niet zomaar pastel, het is gebaseerd op de kleur die vroeger gebruikt werd om machines te verven in fabrieken.”

Axelle Vertommen

Waar haal je nog inspiratie?
“Dat moet ik bijna meubel per meubel uitleggen. Een voorbeeld. Ik heb ooit een bed ontworpen uit noodzaak. Ik sliep al twee jaar op een zetelbed en dat was niet zo praktisch. Het bed dat ik ontwierp, heeft een hoge rugsteun zodat je je, net zoals bij een zetelbed, ook kan rechtzetten. De kussens kregen langs beide zijden een andere kleur omdat ze omkeerbaar zijn. Je kan dus afwisselen van look.”
Het verhaal achter je designkrabpalen had ik als afsluiter ook nog graag gehoord. Dat is mijn favoriete collectie.
“Zoals je zelf wel al zal gemerkt hebben, is het heel moeilijk om mooie krabpalen te vinden. Ik heb zelf een kat en weet dus waarover ik spreek. Maar in plaats van een kleine krabpaal te maken die je in een hoekje kan wegsteken, koos ik ervoor om met mijn Gattores een reeks te maken die net wél in het oog springt. Met felle, funky kleuren. En het werkt. Samen met mijn Ziggy-kapstok zijn dit mijn best verkopende stukken.”

www.axellevertommen.be

Tekst: Niels Janssens/Foto's: Adriaan Hauwaert, Isabel Rottiers en Future Positive

Lees meer over