An Lemmens stelt nieuwe zomercollectie voor en die moet vooral comfortabel zitten

An Lemmens
Presentatrice An Lemmens bracht onlangs een nieuwe kledingcollectie op de markt. Ze werkt al voor de derde keer samen met Lola Liza. Tijd voor een gesprek over mode.

Wat schetsen maken en kleren ontwerpen betreft, is An Lemmens niet aan haar proefstuk toe, ze  ontwierp al twee collecties en werkte de voorbije maanden hard aan een derde collectie. Hoe ging dat in zijn werk?

“Deze zomercollectie is mijn derde samenwerking met Lola Liza en die verloopt heel organisch. Ik heb een tiental silhouetten in mijn hoofd, waarvoor ik een moodboard maak met modellen, verschillende soorten stoffen en prints en inspiratie. Van daaruit worden er eerste samples gemaakt, die dan aangepast worden volgens mijn verdere opmerkingen en wensen. In dat proces sneuvelen ook enkele ontwerpen, waarvan ik toch niet zo overtuigd ben wanneer ik de praktische uitwerking zie. Uiteindelijk blijven we dan over met een vijftal silhouetten die volledig op mijn lichaam geperfectioneerd worden. Hierdoor zijn het kledingstukken die op een échte vrouw gemaakt zijn, rekening houdend met de realistische vormen van de vrouw en, wat ik een prioriteit vind: heel erg comfortabel zitten.”

Welke modetrends mogen we deze zomer verwachten?

“Ik ben zelf niet bewust bezig met modetrends, koop geen modebladen en hou niet in het oog wat in is en wat niet, maar toevallig zit ik met al mijn collecties wel “boenk” op wat op dat moment de trend is. Ik denk dat een natuurlijk aanvoelen, mijn eigen voorkeuren en smaken, deze collecties net zo persoonlijk en aantrekkelijk maken. Ik kopieer niet gewoon wat ik in een modeblad of op een blog heb gezien.”

Moet kleding voor jou vooral mooi zijn of mag het ook comfortabel zitten?

“Het moét comfortabel zitten, dat is één van mijn prioriteiten. Op tv durf ik voor een grote show wel eens een nauw aansluitende jurk dragen waarin je amper kan ademen, laat staan vlot bewegen, maar in het dagelijkse leven wil ik niet geremd zijn door kledij. Daarom zullen al mijn collecties ook gekenmerkt worden door een comfortabele fit.”

Loop je er thuis ook altijd piekfijn bij? Wat draag je het liefst?

“Als ik thuis ben, betekent dat, dat ik met mijn honden grote wandelingen maak, met mijn dochter in de tuin speel, of voor mijn paard aan het zorgen ben. Het spreekt voor zich dat ik dat niet in een elegante avondjurk doe. Op een gewone doordeweekse dag spendeer ik geen tijd aan mijn uiterlijk. Eigenlijk bestaat mijn leven uit 2 extremen: ofwel ben ik helemaal dolled up en tot in de puntjes opgemaakt en gestyled voor een tv opname of fotoshoot, ofwel vind je me in de gezonde buitenlucht met kleren vol hondenhaar en laarzen vol paardenmest.”

Welke kleuren draag je het liefst?

“Ik heb geen favoriete kleuren. Alles hangt af van mijn gemoedstoestand. Soms vind ik het leuk om drukke prints in felle kleuren te dragen, op andere dagen hou ik het bij simpel zwart.”

An, op het scherm zie je er altijd piekfijn uit, mag je zelf je kleren kiezen als je op televisie komt?

“Voor tv werk ik al jarenlang samen met mijn vriendin en styliste Amke Rijkenbarg. Zij weet als geen ander welke stijl ik graag zie, en wat ik comfortabel vind om te dragen. Daarbuiten moet zij er ook op letten dat de outfit past in het decor van het programma en dat de look matcht met de andere personen die in beeld te zien zijn. Voor tv komt het er dus op neer dat ik met Amke afspreek voor welke stijl we gaan, zij dan zoveel mogelijk kledingstukken verzamelt die aan de voorwaarden voldoen, en ik hieruit de finale keuze maak.”

Geven kijkers reacties op wat je draagt?

“Het gebeurt regelmatig dat mensen me via mijn Social Media vragen waar ik een kledingstuk gehaald heb.”

In het programma ‘Groeten Uit’ draag je soms kleren uit de jaren ’70, spreekt die stijl je aan?

“In ‘Groeten Uit’ passeren we alle decennia van de 60s ten met de 90s. Voor dit programma snuisteren Amke en haar collega Annick wekenlang in obscure vintagewinkeltjes, schuimen ze het internet af naar verborgen pareltjes en komen ze altijd op de proppen met de meest fantastische outfits. Ikzelf vind het heerlijk om elke keer volledig ondergedompeld te worden in een andere tijdsgeest. De 60s en 70s vind ik heel stijlvol, de 80s zijn heerlijk over the top, en de 90s zijn een terugkeer naar mijn eigen tienerperiode. De enige nare herinnering is een gebruikte zakdoek die ik terugvond in de zakken van een jas uit de 80s :-)”

Dierenwelzijn ligt je nauw aan het hart, heb je er al over nagedacht om een kledinglijn voor dieren te ontwerpen?

“Sommige dieren hebben onder bepaalde weersomstandigheden nood aan extra bescherming, zoals een winterjasje voor kleine hondjes met een korte pels die het snel koud hebben. Maar veelal zie ik kledij voor dieren als overbodig en storend. Hondjes die in een pyjama gepropt worden of een babyrompertje dragen, gepimpt worden met hoedjes en strikjes…. Ik ben er niet gek van, omdat een dier een dier blijft, en geen pop om aan en uit te kleden. Dan ga je beter in de speelgoedwinkel een Barbie halen. Dus een kledinglijn voor dieren staat absoluut niet op mijn wishlist, net omdat dierenwelzijn mij nauw aan het hart ligt.”

Heb je thuis zelf een naaimachine waarop je experimenteert?

“Toen mijn dochtertje kleiner was, maakte ik regelmatig zelf jurkjes voor haar met de naaimachine. Maar uiteindelijk is dat een tijdrovend werkje, waar je best veel geduld voor moet hebben, en is dat niet zo aan mij besteed.”

Wat zijn je professionele toekomstplannen?

“Op dit moment loopt ‘The Voice van Vlaanderen’ op televisie. Het is nog even afwachten onder welke omstandigheden de aankomende liveshows zullen plaatsvinden, maar ik hoop dat we tegen dan het covid-beest wat onder controle hebben, zodat onze kandidaten niet in een lege studio moeten optreden, maar dit wel kunnen doen voor een -al dan niet beperkt- live publiek. Verder start ik binnenkort met de opnames van ‘The Best Of’. Een nieuw muziekprogramma waarin gevestigde waarden als Axelle Red, Gorki, De Kreuners en Dimitri Vegas & Like Mike dankzij hun fans en medemuzikanten een overzicht van hun carrière en meest populaire nummers krijgen.”

Tekst: Ann Peeters – Foto’s: Kurt Stallaert

An Lemmens
Foto: Kurt Stallaert
An Lemmens
Foto: Kurt Stallaert

Lees meer over