11-jarige Julián schrijft boek

Foto boek Kaida
Julián Willems, een vrolijke jongen van elf uit Leuven, publiceerde onlangs via Storyland een eerste boek dat de naam ‘Kaida’ kreeg. De helft van de opbrengst van de verkoop gaat naar een onderwijsproject in Ecuador. Wij spraken met de jonge auteur en zijn mama Fernanda.

De helft van de winst wordt geschonken aan een onderwijsproject in Ecuador, waarom dat project?

“Julián wilde een deel van zijn verdiensten delen met een project in Ecuador, omdat ik Ecuadoriaan ben en er in mijn land veel armoede heerst. Mijn zoon is zich daar zeer bewust van. Het Inti Sisa-project is een project dat inheemse gemeenschappen in Ecuador helpt met onderwijsprojecten voor kinderen en volwassenen.”

Heeft Julian familie in Ecuador?

“Alle familieleden van mij wonen nog in Ecuador. Hij is er al een paar keer met ons en met zijn zus, Elena (6), op vakantie geweest. Dan verblijft hij in het huis van zijn grootouders in de hoofdstad Quito. Doordat hij perfect Spaans spreekt, kan hij daar ook vele activiteiten doen, zoals met zijn neven en nichten spelen, naar de film gaan, musea bezoeken, boeken lezen, gegidste natuurwandelingen doen ... Julian is in België geboren, maar hij beseft wel dat er hier goed en modern onderwijs is, want hij kan het natuurlijk vergelijken met de situatie in Ecuador. Tijdens de vakanties in Ecuador, hebben we steeds vele uitstappen doorheen heel het land gedaan, zodat hij een goed besef heeft van hoe de meeste mensen daar leven in zeer uiteenlopende omstandigheden. Daarom heeft hij beslist om de helft van de opbrengt van zijn boek weg te schenken aan het Inti Sisa-project.”

Hoe trots ben je als mama als je kind op zijn 11e een boek uitbrengt?

“Ik ben zeer trots, maar ik ben vooral verrast, want ik had nooit verwacht dat hij uit eigen initiatief en helemaal alleen zo een dik boek zou schrijven. Bovendien doet hij dat met veel goesting en vloeit alles precies vanzelf uit zijn vingers, zowel het schrijven als het tekenen. We moeten hem soms bijna verplichten om te stoppen en buiten te gaan spelen.”

Speelt hij graag buiten?

“Hij speelt graag met zijn step alleen of met zijn vrienden. Hij springt veel op de trampoline in de tuin en speelt ook graag met de kinderen van de buurt op straat. Wij wonen aan een pas aangelegd woonerf. Julián gaat ook graag mee op fietstocht. Daarnaast doet hij twee keer per week aan atletiek bij DCLA in Kessel-Lo. Soms gaat hij op zondag ook lopen met zijn papa, zeker nu er geen atletiekwedstrijden zijn. Hij houdt zich soms op zijn eentje ook wat bezig met de basketring die in de tuin staat.”

Is Julián creatief?

“Julián kan heel goed tekenen. Hij volgt wekelijks ‘beeldatelier’ in de Stedelijke Academie (SLAC). Hij maakt al spontaan tekeningen, cartoons en strips sinds zijn zevende. En dan is er ook het schrijven uiteraard. Tot vorig jaar maakte hij vooral strips en korte verhaaltjes. Maar sinds dit schooljaar begon hij dan ook langere verhalen te schrijven. Door de coronacrisis vielen er heel wat activiteiten weg, daardoor had hij meer tijd om op zijn zolderkamertje te zitten schrijven. Hij kijkt ook graag naar natuurdocumentaires over dieren, zoals ‘Planet Earth’ of ‘Our Planet’. Daardoor en door er veel over te lezen kent hij zoveel details over dieren. Zijn leraars noemden hem een wandelende ‘dierenencyclopedie’. Vroeger wist hij alles over dino ́s, maar nu is zijn favoriete dier de beer. Verder kijkt hij naar ‘Karrewiet’, ‘Down The Road’ en ‘Lost in Space’ op Ketnet.”

Wat wil Julian later worden?

“Vroeger zei hij altijd dat hij striptekenaar wilde worden, later evolueerde het naar filmregisseur of acteur. Nu ligt zijn interesse meer bij het schrijverschap, maar dat mag ook van een filmscenario zijn.”

Komt er een tweede boek?

“Julian is ‘Kaida’s’ tweede boek aan het schrijven, het is al half af. Hij is erg geïnspireerd en gemotiveerd door de goede reacties die hij heeft gekregen.”

Tekst: Ann Peeters

Foto’s: if

Lees meer over