Verjonging in de politiek: noodzaak of utopie?

6 juli 2022 | 11u34 | Gepost door redactie
Column
De verkiezingen van mei en oktober 2024 zijn nog ver weg maar achter de schermen beginnen de potentiële hoofdrolspelers zich stilaan te roeren. Moeilijk te voorspellen schaakbord maar twee evoluties lijken onvermijdelijk: meer vrouwen en verjonging.

De meest recente ‘Grote Peiling’ van HLN en VTM bracht twee conclusies: N-VA is opnieuw de grootste met 24,9% en Open Vld zinkt met 9,3% onder de magische grens van 10%. Slecht nieuws voor Alexander De Croo die zich niet langer de populairste politicus van Vlaanderen kan noemen. Hij moet Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (Vooruit) laten voorgaan. We kunnen zelfs spreken van een Rousseau-effect want de jonge voorzitter leidt zijn partij naar 14,8%, een mooi resultaat in vergelijking met 2019 (10,8%, nvdr). CD&V hoopt met kersvers voorzitter Sammy Mahdi op een gelijkaardig effect en daarmee lijkt de trend tot verjonging toch ingezet. Op meer vrouwelijke kopstukken is het helaas nog even wachten maar er is nog tijd om ook die evolutie te verwelkomen.

Nu zegt een nationale/Vlaamse peiling niet noodzakelijk iets over de gemeenteraadsverkiezingen maar het lijkt erop dat de evolutie naar meer vrouwelijke politici en jongere mandatarissen zich zal doorzetten. Hoe dat gegeven zich in Leuven zal vertalen, is nog koffiedik kijken. Vooruit zal zo goed als zeker met Mohamed Ridouani als kopstuk naar de kiezer trekken maar indien Ridouani toch naar het Vlaams of federaal parlement trekt, staan er met Bieke Verlinden en Lalynn Wadera wel twee jonge vrouwen klaar om de kar te trekken. Bij Groen zou het een strijd kunnen worden tussen David Dessers en Lies Corneillie, al kan het ook een duo worden want bij Groen is dat ‘format’ de logica zelve. Feit is wel dat er maar eentje officieel op nummer één kan staan… CD&V zette de verjonging al in maar in de praktijk waren het toch ervaren rotten die schepen werden in het nieuwe bestuur. Carl Devlies zal wellicht plaats maken voor jonger talent zoals Liesbeth Vandermeeren of Ruben Geleyns maar of één van beiden de kans zal krijgen om de lijst te trekken, is eerder twijfelachtig. Dirk Vansina zal zijn kans willen grijpen, al weet je maar nooit dat Karin Brouwers en Els Van Hoof om de hoek komen kijken.

Bij de oppositiepartijen heeft Open Vld haar huiswerk al gedaan met Lien Degol en Alexandra Roumans maar of dat voldoende zal zijn voor een sterk resultaat is nog maar de vraag gezien de eerder lage scores van de partij in de voorbije verkiezingen. Blijven nog over: N-VA, PVDA en Vlaams Belang. Wellicht mag Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang) nog eens eenzaam gaan zetelen tenzij er een wit konijn uit de hoed wordt getoverd. Bij PVDA lijkt een vrouwelijke jonge lijsttrekker wel een zekerheid met Line De Witte. N-VA tot slot is onthoofd na het vertrek van Lorin Parys en heeft nu een mooie kans om te verjongen. Federaal parlementslid en gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers is zeker een optie maar wat te denken van jong talent Pieterjan Vangerven? Valt zowaar niet uit te sluiten.

Lees meer over