De zinloosheid van een uiterst rechtse stem

11 maart 2024 | 09u05 | Gepost door redactie
Cartoon

In de meest recente peiling van De Standaard en VRT NWS stevent Vlaams Belang af op een monsterscore. Twee vragen: hoe is het zover gekomen en in welke schaduw houdt het politieke monster zich schuil?

De Standaard en VRT NWS peilden - nog voor het boerenprotest - naar de kiesintenties van de Vlamingen voor de verkiezingen van 9 juni. In vergelijking met de verkiezingsuitslag in 2019 zakt Open Vld bijvoorbeeld met 4,1% en zo kan de partij van premier De Croo nog 9% van de kiezers bekoren. Enkel Groen is nog kleiner met 8,2%, een daling van 1,9%. Eveneens in het kamp van de verliezers: CD&V met 11,3%, goed voor -4,1%. Bij Vooruit (13,7%) is het beeld dan weer gemengd met een stijging van 3,6% in vergelijking met 2019 maar dat is ook een daling van 3,2% als we naar dezelfde peiling in 2023 (16,9%) kijken. PVDA heeft dan weer de wind in de zeilen en stijgt met 5,4% naar 10,7%. Opvallend gegeven: het grootste verlies zit bij N-VA met een daling van 5,9% tot 18,9%. De partij van Bart De Wever - nog steeds de populairste politicus in Vlaanderen - zakt onder de pyschologische grens van 20% en dat is geheel te wijten aan de winst van Vlaams Belang: +9,4% naar 27,8%.

Die laatste partij stijgt peiling na peiling terwijl N-VA de omgekeerde beweging maakt en dat is een zorgwekkende evolutie. De Wever komt met een analyse die wel eens dicht bij de naakte waarheid zou kunnen zitten: “De Europeaan voelt zich verraden door de elite. De grenzen staan open en wie werkt, wordt afgestraft.” Het is juist dat de middenklasse zich steeds meer bedreigd voelt in haar welvaart, onder meer door ongecontroleerde migratie maar ook door de lamentabele staat van de federale financiën. Er moet van Europa liefst 27 miljard euro worden bespaard in de volgende zeven jaar en de VS eist terecht dat ook België de rekening betaalt aan de NAVO. Wie gaat dat betalen, wie heeft zoveel geld? Moest u uw huishouden runnen zoals België wordt gerund, dan had u al een hele tijd geen meubelen en huisgerief meer.

De middenklasse vreest alweer het kind van de rekening te worden, niet geheel onterecht overigens. Zijn we door de stijgende populariteit van Vlaams Belang dan op weg naar Vivaldi II? Volgens De Wever is dat glashelder: “De strijd met extreemrechts biedt een goed excuus. Er wordt bijna een vreugdevuur ontstoken in de linkse media. Verlost van die vervelende N-VA! Lang leve het Vlaams Belang waar geen enkele dreiging van uitgaat.” Of ook: hoe meer stemmen naar Vlaams Belang gaan hoe minder naar N-VA en hoe waarschijnlijker Vivaldi II zal worden want VB speelt niet mee door het ‘cordon sanitaire’.

Op honderd dagen van de verkiezingen moet het besef bij de boze teleurgestelde rechtse kiezer stilaan groeien dat opschuiven naar Vlaams Belang uit protest geen enkele zin heeft, zo eenvoudig is het. De politieke malaise van het land staat weliswaar op scherp maar net op die momenten is het des te belangrijker om je te behoeden voor de scherpste kantjes.

Bart Mertens

Lees meer over