Leuven Bad: inspraak met de kleine i

Cartoon
Inspraak en participatie…In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen waren het over de partijgrenzen heen de toverwoorden bij uitstek. Tita Tovenaar zou zowaar groen van jaloezie uitslaan maar in de praktijk is inspraak en participatie 2.0 toch maar een mager beestje.

De Leuvenaars mogen ideeën geven om de ontwerpen van de nieuwe Vaartkomoevers te verfijnen. Met die boodschap krijgen de inwoners twee ontwerpen voorgeschoteld waarover ze vrank en vrij hun gedacht mogen zeggen. In het ene ontwerp blijft het Victor Broosplein een open plein, in het andere wordt er een tuin aangelegd. Kwestie van smaak, uiteraard. In beide ontwerpen is er ook een zwemzone voorzien die bij het brede publiek beter bekend staat als Leuven Bad. U weet het nog wel, dat prestigieuze maar niet zo goedkope project waarmee burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) Leuven op de kaart wil zetten met een openluchtzwembad. De Leuvense burgervader is er erg trots op dat de Leuvenaars mee “sturing mogen geven” aan het project via feedback over de twee resterende ontwerpen. Meer zelfs, er is zowaar voor het eerst in de Leuvense geschiedenis sprake van een echte burgerjury. “Een uitermate positieve ervaring. De uitgelote Leuvenaars zijn enthousiast en constructief. Het is echt een meerwaarde om tot het beste ontwerp voor de Vaartkomoevers te komen”, aldus Mohamed Ridouani.

We willen het nog geloven ook, maar er zijn twee problemen. Ten eerste is de feedback van de Leuvenaars niet bindend en ten tweede zou het bijzonder straf zijn als het oordeel van de burgerjury doorslaggevend zou zijn want er zitten uiteraard nog andere spelers aan de tafel in de jury. Oh ja, nog een derde probleem… Men is optie drie vergeten: een herinrichting zonder zwemzone want we kunnen toch zonder het schaamrood op de wangen stellen dat er geen eensgezindheid is over het openluchtzwembad in de Vaartkom. Tot zover inspraak en participatie 2.0: die beslissing is al genomen. De Vaartkom kan bij deze nu al omgedoopt worden tot de Zwemkom. Nu heb ik persoonlijk niets tegen zo’n zwemkom in de Vaart maar toch deze bedenking: is het verstandig - laat staan noodzakelijk - om een project van meer dan 5 miljoen euro te realiseren waarvan je hooguit enkele maanden per jaar kan genieten? En dat terwijl de gevolgen van de coronacrisis nog lang gevoeld zullen worden in het brede maatschappelijke weefsel? Mij lijkt het eerder bijzaak dan noodzaak. Investeer dan liever een paar miljoen extra in (kinder)armoede want draai of keer het hoe je wil: als het stof van de coronacrisis is opgetrokken, dan gaat er een pak ellende verschijnen achter de gesloten deuren. En niet enkel in de horeca en de handel…

Bart Mertens

Lees meer over