COLUMN: mag het nog in het Vlaams?

Cartoon over de Tour of Leuven

Zopas maakte de stad Leuven bekend dat de GP Jef Scherens -die al sinds 1963 wordt gereden in Leuven- wordt omgedoopt tot ‘Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens’. Alweer een voorbeeld van de verengelsing die sinds enkele jaren door de Leuvense straten sluipt…

Tour of Leuven wil het WK-succes jaarlijks doen herleven…Zo maakte de stad Leuven wereldkundig dat de GP Jef Scherens voortaan door het leven rijdt als ‘Tour of Leuven-Memorial Jef Scherens’. Zoals verwacht is niet iedereen blij met die nieuwe naam. Een deel van de Leuvenaars voelt hun vertrouwde Leuven stilaan door de vingers glippen, met ‘dank’ aan de internationalisering die gepaard gaat met een verengelsing. Geen ramp des vaderlands maar we kunnen begrip opbrengen voor het gevoel dat de traditie steeds vaker op de schop gaat.

Ook oppositiepartij N-VA liet zich horen over de kwestie. “Alweer een traditie die wordt losgelaten”, aldus gemeenteraadslid en federaal parlementslid Katrien Houtmeyers. “Helemaal verdwijnen doet de naam Jef Scherens niet want hij blijft als tweede deel behouden in de nieuwe naam. Maar wie zal die languit blijven uitspreken? Geef het een tijdje en ‘Tour of Leuven’ is ingeburgerd, zonder verwijzing naar volksheld Jef Scherens. En waarom alweer in het Engels?” Los van het feit dat weinig Leuvenaars nog weten dat Jef ‘Poeterke’ Scherens naam en faam maakte met 7 wereldtitels in de zuivere spurt en door zijn kattensprong vlak voor de meet de bijnaam ‘Poeske’ kreeg, stond het in de sterren geschreven dat Leuven verder zou verengelsen onder de nieuwe bestuursploeg. Een eenvoudige lezing van het bestuursakkoord volstond om dat te voorspellen want zonder een woordenboek Engels-Nederlands en cursus ‘Marketing voor gevorderden’ haalde je het einde niet van het 167 pagina’s tellende document.

Een kleine weliswaar onvolledige bloemlezing? Outreachen, matchmaking, gender budget, scale-ups, business continuity, usability, citizen science, universal design, casemanagers, community supported agriculture, drop off city, third space, cross over, living map, missing links, restorative city, life cycle-analyse, local energy communities, nudging en nog eentje om in te kaderen: quadruple helix. Geen idee wat het is of wat het betekent maar ik zal het bij gelegenheid eens vragen aan de dames en heren van het schepencollege. Specialisten wijzen er wel eens op dat taal een speelbal is geworden in de cultuuroorlog tussen conservatieven en progressieven. Sommigen leggen zelfs een link naar 1984 van George Orwell. In dat boek spreekt de elite ‘Newspeak’ en het volk ‘Oldspeak’. Zo’n vaart zal het niet lopen maar het Engels lijkt wel de ‘lingua franca’ van ‘the new kids on the block’. En ja, ik zondig zelf al even…uiteraard om te oefenen voor later zodat ik de nieuwe elites in voor hen begrijpbare woorden kan blijven vertellen hoe mooi de wereld wel was toen alles nog lukte in ons eigen mooie taaltje.

Bart Mertens

Lees meer over