Chinese gemeenschap viert Nieuwjaar

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Zaterdag 9 februari viert de Chinese gemeenschap het begin van het jaar van het zwijn. Ze verzamelen aan het station en trekken daarna met een feestelijke optocht door de binnenstad.

Op het Martelarenplein kan je morgen vanaf 13 uur genieten van een spektakel met de inwijding van de dansende leeuwen. Daarna trekt de optocht door de Diestsestraat naar de Grote Markt, waar gemberthee wordt aangeboden. Onderweg worden alle winkels gezegend.

De leeuwendans is een eeuwenoude Chinese traditie die geluk en voorspoed brengt en een belangrijke rol speelt op feestdagen. “De dansende leeuwen zijn voor het eerst te zien in Leuven”, zegt Rong van Nihao Leuven. “De leeuw wordt in China beschouwd als een heilig dier. Hij symboliseert moed, wijsheid en kracht en wordt gezien als heerser van het land. Hij is vredelievend, helpt de mensen en brengt overal zegen, geluk en levensvreugde.”

Een leeuw dragen is niet eenvoudig: “We hebben twee sterke personen nodig om een leeuw tot leven te brengen. De voorste persoon draagt het zware hoofd en de achterste persoon vormt voorovergebogen het achterlijf. Dat verklaart waarom de leeuwendansen altijd door wushu-ers uitgevoerd worden: zij hebben de kracht, de flexibiliteit en het doorzettingsvermogen die nodig zijn voor een goede leeuwendans en kennen de verschillende passen (kungfu-standen) die de leeuw uitvoert. Momenteel werken we samen met Kung Fu Wushu School Long Hu Men om leeuwendansers te trainen.”

’s Avonds wordt de Chinese musical ‘Luister naar Qin’ opgevoerd in Aula Pieter de Somer. Deze musical is geïnspireerd op de beroemde Chinese schilderkunst van de Song-dynastie. Elke scène is vernoemd naar een stuk Guqin-muziek vergezeld van een moderne interpretatie via de vier traditionele Chinese kunsten – qin, go, kalligrafie en schilderen.

Nihao Leuven bestaat 5 jaar en organiseert regelmatig evenementen.  De Chinese gemeenschap is heel actief in Leuven. “Chinees Nieuwjaar is in de eerste plaats een familiefeest, maar omdat we buiten China wonen, willen we de vreugde delen met buren en vrienden van onze nieuwe thuis”, besluit Rong.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters