Flink wat bedrijvigheid aan de Hertogensite met sporen van middeleeuwse stadsomwalling

Middeleeuwse stadsomwalling Hertogensite Brusselsestraat Leuven2

Bij opgraafwerken aan de Hertogensite aan de Brusselsestraat werden resten van de middeleeuwse stadsomwalling blootgelegd, maar ook resten van latere periodes. De Biestpoort werd niet gevonden. De Velodroom op de Leuvense Hertogensite blijft op zijn beurt nog tot eind 2024 geopend en wordt aangevuld met een nieuw kunstwerk van Decoratelier uit Molenbeek. Dit nieuwe kunstwerk wordt met Molenbeekse en Leuvense jongeren gebouwd.

“Doorheen de werken aan de Hertogensite lopen de stadsomwallingen die op hun beurt aansluiting krijgen op het Handbooghof. Ik heb weet van het blootleggen van de poort van de Brusselsestraat, maar daar werden weinig sporen van teruggevonden, ook de Biestpoort werd niet aangetroffen. Er loopt hieromtrent een archeologisch onderzoek”, aldus schepen van Financiën en Ruimtelijke Ordening, Carl Devlies (CD&V). "De dienst archeologie en bouwheer Resiterra gaven aan wel flink wat gevonden te hebben. Na inspectie bleek het minder waardevol dan gedacht. Er werden sporen van muren vanaf de zeventiende tot en met de vorige eeuw teruggevonden. Een minimum van de middeleeuwse en originele stadsomwalling werd gevonden. Dat komt ook grotendeels door de bouw en afbraak van het oude ziekenhuis daar in de Brusselsestraat en de opbouw van het nieuwe ziekenhuis. Die zone werd meermaals bewerkt. Hopelijk vinden we alsnog meer sporen van de originele omwalling onder het wegdek bij verdere werken in de Brusselsestraat", wist de schepen.

Iets verderop zijn er plannen met de Velodroom, die eerder werd afgebroken. Sinds juni 2021 is de Velodroom een levendige plek in de Leuvense Benedenstad, dankzij de inbreng van buurtbewoners, lokale organisatoren, cultuurhuis 30CC en de stad Leuven. De werking op en rond de houten wielerpiste is dan ook een voorafspiegeling van de toekomstige podiumkunstensite die er zal verrijzen. Doordat het bouwdossier van de nieuwe site vertraging heeft opgelopen, kan de Velodroom nog even langer blijven bestaan.

“Na twee jaar intensief gebruik kan de Velodroom een upgrade gebruiken”, vertelt schepen Carl Devlies. “Afgelopen zomer kruiste hiervoor een interessant voorstel ons pad. Het Europese Varcities project koos Leuven en meer specifiek de Hertogensite als één van de zeven Europese testgebieden rond leefbare steden van de toekomst. Naast ondersteuning voor onder andere mobiliteit en slimme verlichting krijgen we ook Europese middelen voor het onderzoek naar een mobile urban living room for cultural activities.”

Opstap naar de podiumkunstensite

“De voorbije twee jaar werd de Velodroom voor vele Leuvenaars en bezoekers al zo’n extra leefruimte of derde ruimte tussen cultuurhuis en thuis”, haakt schepen van Cultuur Bert Cornillie (Vooruit) in. “Nu willen we graag een bijkomende stap zetten, met dank aan Europese ondersteuning. Daarvoor vonden we een geschikte partner in Decoratelier van Jozef Wouters en Menno Vandevelde, een project van twee uitgeweken Leuvenaars dat in Molenbeek gevestigd is. Zij verdienen al ruim vijftien jaar hun sporen met sterke scenografieën en kunst in openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan het openluchtzwembad FLOW in Anderlecht, dat onlangs genomineerd werd voor de Europese Prijs voor Architectuur Mies Van der Rohe.”

Voor hun kunstwerk op de Hertogensite in Leuven kiezen Wouters en Vandevelde voor een gedurfd en flexibel concept. In hun kenmerkende stijl, met palletrekken en hout, zullen ze een structuur bouwen die zich verhoudt tot de bestaande wielerpiste. Zo ontstaat een spannende dialoog tussen het bestaande en het nieuwe.

Na het verdwijnen van de Velodroom zal het nieuwe kunstwerk, dankzij de modulaire bouwstijl, op een andere locatie en in een andere vorm terug opgebouwd kunnen worden. Zo vertaalt de tijdelijke ruimte zich ook in een duurzame blik op de toekomst.

Het kunstwerk wordt opgezet als een creatieve leerervaring voor jongeren uit de buurt en uit Molenbeek. Tijdens een bouwkamp in de krokusvakantie gaan Wouters en Vandevelde in Decoratelier in Brussel met hen aan de slag om de constructie voor te bereiden. Nadien zakken ze allemaal samen af naar Leuven om met de buurtbewoners en alle geïnteresseerden het finale kunstwerk op te bouwen.

Projectfasering

  • november/december 2023: planning van het project, in overleg met de buurt
  • februari/maart 2024: prefabricatie met jongeren uit Leuven en Molenbeek in Decoratelier
  • maart 2024: bouwfase op de site in Leuven, met iedereen die wil helpen
De Leuvense Velodroom
Middeleeuwse stadsomwalling Hertogensite Brusselsestraat Leuven 3
Middeleeuwse stadsomwalling Hertogensite Brusselsestraat Leuven
Middeleeuwse stadsomwalling Hertogensite Brusselsestraat Leuven2

Lees meer over