Rector moet verhuizen: 'Buitenschil van Leuvense Universiteitshal wordt gerestaureerd'

bib

Momenteel wordt de buitenschil van de Leuvense Universiteitshal gerestaureerd. Ook het Rectoraat krijgt een grondige renovatie.

Het monumentale gebouw in de Naamsestraat is vaak de eerste plek waar nieuwe studenten kennismaken met de universiteit. Hier komen ze zich immers inschrijven voor hun studies aan KU Leuven. Het is de plaats waar het allemaal begon voor de Leuvense universiteit. Al vele eeuwen is deze hal het zenuwcentrum van de universiteit. Door de eeuwen heen had het gebouw verschillende functies, vandaag vind je er de rector en de vicerectoren met hun medewerkers en een aantal universiteitsdiensten. In de statige Museumzaal zijn er ook de universiteitswinkel en de gezellige koffiebar KUp, een ontmoetingsruimte voor studenten, personeelsleden en bezoekers van de universiteit.

Daar kan je tegenwoordig ook de maquette van de in 1914 uitgebrande universiteitshal bekijken. Ze herinnert elke bezoeker aan de waanzin van oorlog en de weerloosheid van cultuurgoederen daarin. Na dat ze geruime tijd opgesteld was op de site van de IJzertoren, belandde de maquette via een aantal tussenstappen in Leuven. Gelet op haar symboolwaarde en de boodschap die ze brengt, is KU Leuven verheugd en dankbaar dat ze deze schenking aan haar erfgoedcollecties kan toevoegen en kan tentoonstellen in de heropgebouwde en weldra ook gerestaureerde universiteitshal.  

‘Tijdens de werken worden de buitenschil en het Rectoraat aangepakt’,  zeggen Nathalie Kok en Luc Karremans, projectverantwoordelijken van de Technische Diensten. ‘Dat doen we met het grootste respect voor de geschiedenis van het gebouw, dat een beschermd monument is.’

De buitenschil wordt gericht onder handen genomen. Het merendeel van de gevelstenen werd de laatste twee decennia al grondig gereinigd, nu is het de beurt aan de gevels rond de zuidelijke binnenkoer. Daarnaast worden het voegwerk en ontbrekende of verouderde natuursteendelen van alle gevels aangevuld of hersteld. Ook het buitenschrijnwerk wordt in zijn geheel aangepakt: stalen en glas-in-lood ramen worden hersteld; houten ramen gerestaureerd of vernieuwd en voorzien van nieuwe thermische beglazing. Als laatste worden een aantal dakvlakken gerestaureerd en geïsoleerd om het binnenklimaat te optimaliseren en warmteverlies te verkleinen.

In combinatie met deze restauratiewerken krijgt het Rectoraat op de tweede verdieping een grondige opknapbeurt én zorgen we ervoor dat de Universiteitshal beter voldoet aan de hedendaagse normen van duurzaamheid. Verlichting, verwarming en ventilatie worden vernieuwd, en de bureaus en lokalen worden opgefrist. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED verlichting. De bestaande installaties voor het verwarmen en verluchten van de ruimtes worden vervangen door een warmtepomp en een verluchtingsinstallatie met hoogrendement warmteterugwinning waardoor de klimatisering van het Rectoraat volledig fossielvrij en energie-efficiënt zal gebeuren.

Het onthaal, de universiteitswinkel, de koffiebar KUp op het gelijkvloers blijven bereikbaar tijdens de werken, net zoals een aantal diensten.

Verhuis rector

Een deel van de ‘bewoners’ van de tweede verdieping van de Universiteitshal huist tijdens de werken in het gebouw van KU Leuven Research & Development in de Minderbroederstraat, op wandelafstand van de Universiteitshal. Het gaat om de rector en vicerectoren, hun medewerkers en de dienst Pers- en Beleidscommunicatie. Na de werken, vermoedelijk eind 2024, keren ze terug naar de Universiteitshal.

‘Deze renovatie is nodig om dit monumentale gebouw te beschermen tegen de tand des tijds én aan te passen aan de huidige normen inzake duurzaamheid’, zegt rector Luc Sels. ‘Al voelt het toch vreemd om het rectoraat nu al te verlaten. Ik ben blij dat ik in 2025 terug mag keren, net op tijd voor de 600ste verjaardag van KU Leuven’, voegt hij er lachend aan toe. ‘Ik ben vooral ook trots dat ook een zo monumentaal historisch erfgoedgebouw mee betrokken wordt in de realisatie van onze scherpe duurzaamheidsambities.’

De universiteit kreeg voor de werken een erfgoedpremie bijzondere procedure toegekend onder het thema energiebesparende maatregelen De universiteit is ook de Vlaamse Overheid bijzonder dankbaar voor haar steun en financiële inbreng om de erfgoedwaarde van de Universiteitshal te kunnen in stand houden.

‘De KU Leuven heeft een eeuwenoude geschiedenis en draagt vandaag zorg voor zowel het onroerend als het roerende erfgoed dat daarvan het resultaat is’, zegt minister Diependaele. ‘De Universiteitshal is één van haar erfgoedparels. Hét zenuwcentrum van de universiteit, elke nieuwe student passeert hier immers om zich in te schrijven. De Universiteitshal is 700 jaar oud en was oorspronkelijk gebouwd als lakenhal. Leuven was in die periode internationaal beroemd om haar lakennijverij. We gebruiken dit monument dus al 700 jaar, qua duurzaamheid kan dat tellen. Dankzij de restauratiewerken die het gebouw nu ondergaat zal het in de toekomst energiezuiniger zijn, zo maken we het klaar voor toekomstige generaties studenten. Als minister van Onroerend Erfgoed draag ik daar graag mijn steentje aan bij.’ ​

De werken zijn begin 2024 gestart en nemen ongeveer een jaar in beslag. De hinder voor de omwonenden en omliggende handels- en horecazaken wordt tot een absoluut minimum beperkt.

 

 

 

 

 

 


 

Lees meer over