Leuvens erfgoed in de kijker gezet met expo 'Rond de Leuvense stoof'

Leuvense stoof

Thuis, eten en Leuven: er zijn weinig dingen die die drie begrippen zo samenbrengen als de Leuvense stoof. Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) zet tijdens Erfgoeddag dat Leuvense erfgoed in de kijker met een kleine expo in het Atrechtcollege.

De Leuvense stoof verving in heel wat huishoudens in de tweede helft van de 19de eeuw de open haard en zorgde zo voor een hele nieuwe manier van koken en verwarmen. In heel wat huishoudens bekleedde ze een centrale plek. Waarom de plattebuiskachel de naam ‘Leuvense stoof’ kreeg blijft een mysterie. Waren het de bekende Leuvense kachelsmeden? Een van hen ontwierp een prijswinnende stoof die veel persaandacht kreeg. Of waren het de studenten die thuis vertelden over de stoven die ze in Leuvense cafés en huizen zagen en zo voor de link zorgden?

Huiselijke gezelligheid

“De Leuvense stoof vertelt ons veel over hoe onze woon- en eetcultuur is geëvolueerd”, vertelt Greet Draye, stafmedewerker publiekswerking bij CAG. “De stoof zorgde voor een behaagelijke warmte in de leefruimte, die bovendien lang vastgehouden kon worden. Het bracht de huiselijke gezelligheid in de woonkamer binnen. Natuurlijk diende de stoof ook om op te koken.  Met opzetstukken kon je er zelfs wafels of pannenkoeken op bakken. Hoe polyvalent de Leuvense stoof was, blijkt nog uit het feit dat ze ook als strijkplank, droogrek en zelfs als couveuse werd gebruikt.”

Praktisch

Wil je meer te weten komen over de Leuvense stoof?  De expo bij CAG is vrij te bezoeken op zondag 21 april vanaf 12u tot 17u in de salons van het Atrechtcollege, Naamsestraat 63 in Leuven. 

Lees meer over