Vuurwerk in het Leuvense, waar kan het nog?

Ezeltje breekt uit nadat het schrikt

In welke gemeentes is vuurwerk toegelaten, zij het onder voorwaarden, en in welke gemeentes niet? Bij Leuven Actueel lijsten we het voor jullie gemakshalve op in alfabetische volgorde.

Bertem: net zoals vorig jaar het geval was, heerst er een totaalverbod op vuurwerk.

Bierbeek: totaalverbod door de vliegroutes boven de gemeentes.

Haacht: Sinds 26 april 2019 is het overal verboden om vuurwerk af te steken en om wensballonnen op te laten.

Herent: beperkte toelating daar tijdens oudejaarsnacht is het tussen 23.45 en 0.45 uur toegestaan om zonder toelating vuurwerk af te steken indien aan volgende voorwaarden wordt voldaan:

- vanop privéterrein

- uitsluitend geluidsarm feestvuurwerk

- honderd meter afstand van bebouwing

- alle nodige veiligheidsmaatregelen werden getroffen zoals dieren en mensen op voldoende afstand, het niet afsteken bij felle wind, lont niet opnieuw aansteken,…

Holsbeek: Algemeen verbod op vuurwerk. Het college van burgemeester en schepenen staat op 1 januari 2024 tussen 0 en 0.30 uur uitzonderlijk vuurwerk toe, op voorwaarde dat dit geluidsarm is.

Huldenberg: totaalverbod.

Kampenhout: Het gebruik van vuurwerk, voetzoekers, carbuurkanonnen of wensballonnen is er bij wet verboden.

Kortenberg: sinds dit jaar is vuurwerk afsteken ook tijdens oudejaarsnacht niet langer toegestaan in de gemeente Kortenberg, dit zowel op openbare plekken als op privéterreinen. Als alternatief voorziet de gemeente een lasershow.

Keerbergen: totaalverbod net zoals de voorbije jaren.

Leuven: totaalverbod. Het is in Leuven verboden om zelf vuurwerk af te steken of wens- of heliumballonnen op te laten. De stad organiseert zelf geen vuurwerk.

Lubbeek: geluidsarm vuurwerk mogelijk mits goedgekeurde toelating.

Oud-Heverlee: totaalverbod door de vliegroutes boven de gemeentes.

 

Rotselaar: totaalverbod alle dagen van het jaar (Werchter lijkt tijdens zijn festivalzomer hiertegen te zondigen)
 

Jaar in, jaar uit zondigen velen tegen dit verbod. Vele dieren, ook paarden sneuvelen hierdoor letterlijk en figuurlijk. Wie dit allemaal erbij neemt en aan de spreekwoordelijke laars lapt kan tegen een pittige boete aanlopen. Mocht de politie toch illegaal vuurwerk vaststellen, kan een boete oplopen tot 350 euro. De politie mag ook het betreffende vuurwerk in beslag nemen.

Lees meer over