Leuvense politiecommissaris Dirk Brasseur volgde al twee EK's, dit wordt zijn eerste WK voetbal als ordehandhaver

Dirk Brasseur

Op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar vormt commissaris Dirk Brasseur (55) uit Lubbeek een onderdeel van de vijfkoppige politiedelegatie dat alles mee in goede banen zal leiden. Hij stond voordien al op twee Europese kampioenschappen, dit is zijn eerste wereldkampioenschap.

“Voor dat EK in 2016 werd er een oproep gelanceerd vanuit de federale politie naar politiezones die voetbalclubs bezitten in eerste amateur A en B. Zo ben je als politieagent betrokken bij matchen van enig niveau en doe je ervaring op. Ik raakte vanaf 2005 bij OHL betrokken vanaf het moment ze naar tweede klasse doorstootten. Ik ben er voetbalcoördinator en we werken er ook met spotters van de Leuvense politie. Mijn taak bestaat uit informatie vergaren zoals hoeveel bussen fans komen er aan, hoeveel fans begeven zich waar op welk moment, wat is de gemoedstoestand, kunnen er mogelijke problemen opduiken en uiteraard informeer ik me bij de politiezone van het team dat op bezoek komt. Voor OHL is dat komend weekend Seraing. Zo kan ik risico’s inschatten. Daarbuiten moet je ook op cursus voor Europese matchen”, wist Brasseur. “Bij het EK 2016 in Frankrijk en het EK 2020 in twaalf verschillende landen was ik onderdeel van de Belgische politiedelegaties om die kampioenschappen ter plaatse goed te laten verlopen”, vertelt hij.

Buiten de Rode Duivels, trekken 1.200 supporters en vijf Leuvense politie-agenten naar het summum van het voetbal. Hij zal samen met twee spotters, een collega-coördinator en het hoofd van de delegatie dagelijks aanwezig zijn in het internationaal coördinatiecentrum in Qatar.

“Ter plaatse ben ik verbindingsofficier tussen enerzijds de Qatarese overheid en politie enerzijds en dan de KBVB, de mensen ter plaatse zoals de fans en spotters. De twee belangrijkste richtlijnen zijn : géén alcohol in het stadion tijdens de matchen en geen ontblote bovenlijven. Op dat vlak verwacht ik eigenlijk geen al te grote problemen. Of juichen en met elkaar vieren verboden is, dat zal wel meevallen denk ik. Voetbal moet een feest blijven, de beleving moet er kunnen zijn. Ik verwacht weinig hinder van de Belgische supporters. Als de Rode Duivels spelen, zullen het lange dagen worden. Anders vervul ik dagdiensten en hoop ik dat er wat tijd is om zelf te sporten.”

Brasseur vertrekt op donderdag 17 november naar het WK voetbal, maar wanneer de terugvlucht wordt geboekt is afhankelijk van de prestaties van de Belgische nationale ploeg.

De drie matchen van de Rode Duivels in de groepsfase vinden plaats op 23 november tegen Canada, op 27 november tegen Marokko en op 1 december tegen Kroatië, en daarvoor worden er zo’n 1.200 supporters in Qatar verwacht. In de politiezone Leuven wordt hij als voetbalcoördinator vervangen door zijn adjunct.

Lees meer over