Verhalen voor kerst, vandaag deel 4: het magische kersthuis in Tienen waar de bewoners elk jaar wel iets nieuws brengen

Kersthuis

Nu we met zijn allen aftellen naar kerstavond willen we u graag enkele verhalen voorschotelen van warme en bijzondere mensen in het Hageland, zeg maar dorpsfiguren met een eigen verhaal. Maandag mocht onderwijzer Charly Timmermans uit Tienen de reeks aftrappen, dinsdag was het de beurt aan gewezen Hoegaardse gemeentesecretaris Jules Cipers en woensdag mocht kerstman Ivan zijn verhaal doen.  Vandaag kloppen we aan bij de familie Jonckers-Minnaert in Tienen die al vanaf september druk in de weer is om hun woning om te toveren tot een waar kersthuis.

De familie woont in deelgemeente Oorbeek en wanneer we er op een avond langs gaan kunnen we de woning onmogelijk missen. De gevel en de tuin baden in het licht maar ook in de woning zelf is het een en al kerstsfeer. “Eigenlijk zijn we hier zo’n acht jaar geleden mee begonnen, toen woonden we nog in Grimde. Sinds 2017 zijn we verhuisd en hebben we de traditie hier verder gezet. Het begon onschuldig met een paar kleine beeldjes en een kerststal, intussen ben ik de tel kwijt en heb ik geen idee hoeveel beeldjes we doorheen de jaren verzamelden, hoeveel lampjes er hier hangen is eveneens een raadsel want ook die kan ik niet meer tellen. Mijn favoriete beeld, en blijkbaar van velen, is onze kerstvrouw. Misses Claus heb ik volledig zelf bijgewerkt en geverfd, we restaureren veel spullen en maken er ook zelf. Ik vind de kerstvrouw een zeer hartelijk beeld en als je goed kijkt heeft ze veel weg van een warme en gezellige oma. Het geeft je het gevoel van een veilige thuishaven.”, vertelt mama Lizzy (34).

Lees verder onder foto.

Kersthuis
Je kan de woning echt niet missen

Volledig gezin is mee

Niet alleen Lizzy is verzot op de kerstsfeer want ook haar man Wesley (38) en zoon Lian (7) vinden het de mooiste periode van het jaar. “Ik probeer al een beetje te helpen maar dat lukt nog niet zo heel goed”, glundert zoonlief terwijl hij ons een zogenaamde geheime kamer van de Kerstman toont in de tuin (cf video onderstaand), papa Wesley vult aan: “Het is een hobby van ons en het is fijn dat we dit samen kunnen doen. We vinden kerst allemaal fantastisch, voor ons is dit echt het moment van warmte en gezelligheid.”

Dat het gezin intussen bekend is in de regio hoeft geen betoog. “In november komen mensen al aankloppen en vragen ze of we het huis toch weer gaan versieren en of ze eens langs mogen komen om mee te genieten, vanzelfsprekend zijn ze welkom.

Lees verder onder de foto. 

Kersthuis
Het volledig gezin is into kerstmis, inclusief zoon Liam.

Hoeft niet super veel te kosten 

Je zou denken dat zoveel versiering ook een bom geld kost maar dat valt eigenlijk best mee. “We zijn hier al jaren mee bezig en hebben onze verzameling dus langzaam opgebouwd, We gaan ook bewust op zoek naar spullen die niet te duur zijn en schuimen dan ook heel wat winkels af zoals tuincentra. Ook de electriciteitsfactuur is niet exuberant hoog, we gebruiken leds en die verbruiken minder. Daarentegen wordt het stockeren van al die spullen almaar moeilijker, mijn man heeft al extra berging moeten bijbouwen om alles kwijt te geraken (lacht).”

Eigenlijk is de familie het hele jaar door met kerst bezig. "Soms begin ik al in januari of februari aan het schilderen en herstellen van alle spullen. Jaarlijks controleren we ook alle lampjes om te kijken welke er vervangen moeten worden."

Wie graag een kijkje neemt in het kersthuis is bij de familie meer dan welkom. “We vragen ook geen inkom, dat zou erover zijn. We doen het vooral voor ons zelf maar als we de vreugde en de warmte kunnen delen met anderen, is dat mooi meegenomen.”

Het kersthuis bezoeken kan nog tot 6 januari, daarna verdwijnen alle spullen weer voor een jaartje in de berging.

Het verhaal van Charly kan je hier lezen, dat van Jules via deze link en Ivans kerstverhaal lees je hier.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

De muziek is free of license van Bensound.com

Lees meer over