Marters ook dol op elektrische en hybride wagens

19 januari 2022 | 00u20 | Gepost door annpeeters
marter
Pechverhelpingsdienst VAB stelt vast dat het zeven  procent meer oproepen krijgt voor schade door marters. Ook elektrische en hybride wagens moeten eraan geloven en daar loopt het schadebedrag flink op.

Schattig zien ze er wel uit, maar eens ze onder je motorkap zitten, kunnen marters flink wat schade aanrichten. Bij benzine- en dieselwagens knagen ze kabels stuk, maar ook bij elektrische en hybridewagens houden ze zich niet in. 

Ook in 2021 hebben marters er vrolijk op los geknabbeld. In 2020 zag VAB al een sterke stijging in het aantal gevallen van marterschade aan wagens en vorig jaar kwam daar nog eens 7 procent bovenop. Pechgevallen veroorzaakt door steenmarters komen steeds vaker meer verspreid over het hele jaar voor, terwijl dat vroeger vooral in het voor- en najaar was. 

Hogere kosten

Ook de schadekost loopt verder op. Vooral bij elektrische voertuigen laat zich dat merken. De kost van marterschade bedraagt soms meer dan  3.000 euro als bijvoorbeeld de hoogvoltkabel van een hybride wagen doorgeknaagd wordt. De prijs van de installatie van een marterverjager wordt dan echt wel het overwegen waard als je in een risicogebied woont.  Er bestaan ook tal van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om het dier te verjagen. 

Lees meer over