Leuvens drugsonderzoek leidt tot sluiting van bekend burgerrestaurant

De verzegelde Medina Burger in Antwerpen als gevolg van Leuvens onderzoek
In opdracht van de sectie Ecofin van het parket van Antwerpen werd deze donderdag een fastfoodrestaurant op het Koningin Astridplein gerechtelijk verzegeld. De Nederlandse eigenaar van Medina Burger is op de vlucht en staat internationaal geseind in een Leuvens drugsonderzoek.
Dit gebeurde naar aanleiding van een lopend opsporingsonderzoek gevoerd door speurders van DIFA die deel uitmaken van het KALI-team, een samenwerking tussen de federale gerechtelijke politie van Antwerpen en de politiezone Antwerpen. Het team onderzocht witwaspraktijken en fiscale fraude.

De actie van het Antwerpse parket wil voorkomen dat illegale inkomsten uit drugshandel geïnvesteerd en witgewassen worden in de legale economie. De zaakvoerder van Medina Burger is één van de hoofdverdachten in een drugsonderzoek van de federale gerechtelijke politie in Leuven. In maart 2023 trad deze FGP Leuven samen met Europol op tegen een bende van wie vermoed wordt dat zij ongeveer 180 miljoen euro heeft verdiend aan de invoer van cocaïne.

"Het opsporingsonderzoek naar de fastfoodzaak en haar bestuurder is opgestart om de investeringen van de drugscrimineel uit voorgaand internationaal drugsonderzoek aan te pakken om zo de economische ondermijning in de stad tegen te gaan", klonk het bij de Antwerpse politie.

In kader van dit onderzoek werd er donderdag samen met het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) een multidisciplinaire controleactie uitgevoerd. Ook de boekhouding van de vennootschap achter het fastfoodrestaurant werd door het DIFA-team in beslag genomen. Tijdens de controleactie werden een heleboel inbreuken vastgesteld met betrekking tot de bedrijfsvoering van het restaurant. In kader van deze inbreuken werd door de sectie Ecofin van het Antwerps parket dan ook bevolen om over te gaan tot een gerechtelijke verzegeling van de zaak.
 
De verzegelde Medina Burger in Antwerpen als gevolg van Leuvens onderzoek_0

Lees meer over