Opa uit Begijnendijk verkrachtte kleinkind met mentale beperking meermaals

Rechtbank

“De man, Adrien P. uit Begijnendijk, stond terecht voor de Leuvense rechtbank omdat hij zijn kleindochter drie jaar lang verkracht zou hebben. Het slachtoffer, nu 19 jaar oud, zou zo afgezien hebben van de feiten dat ze daarna een zelfmoordpoging heeft ondernomen”, zo meldt HNB. Op vakantie in Spanje lagen de smaakcondooms klaar.

Alles begon toen het meisje 13 jaar oud was en haar vakantie met haar grootvader doorbracht in Spanje. Op een onweerachtige avond ging ze, beangstigd door het noodweer, naar de slaapkamer van haar grootvader die voorstelde voor dat zijn kleindochter bij hem in bed kwam liggen. “Toen zij later terugkeerde naar haar kamer, verscheen ook hij daar”, vertelde de procureur. “Hij was volledig naakt, ging bij zijn kleindochter in bed liggen en misbruikte haar. Vanaf dan gebeurde dat alsmaar vaker, na een tijd zelfs elke dag. Hij raakte haar aan, ze douchten samen en hij verkrachtte haar. Ze keken ook samen pornofilms en speelden die dan na. Voor haar stilzwijgen bedreigde hij haar door te zeggen dat er messen onder het bed lagen", zo citeert HNB.

Het seksuele misbruik zou na die vakantie bijna drie jaar blijven duren op zijn appartement in Begijnendijk. De man ontkende bij zijn eerste verhoor alle feiten en verklaarde dat zijn dochter een probleemkind zou zijn. Het was de zoon van de man die de feiten aan het licht bracht nadat hij een opgenomen gesprek met zijn vader overmaakte aan de politie. In zijn aansluitende verhoor gaf de opa toe dat hij seks had met zijn kleindochter onder meer "om te tonen dat je ook op een liefdevolle manier de liefde kan bedrijven." Het gegeven dat het meisje een verstandelijke beperking heeft is een verzwarende omstandigheid.

De man uit Begijnendijk kreeg het laatste woord tijdens zijn proces, zo geeft HNB nog mee. “Ik heb enorm spijt van wat er gebeurd is”, sprak hij. “Ze was mijn beste vriendin en vertrouwde me. Ik heb haar teleurgesteld en kan niks goedmaken. Ik kan de klok niet terugdraaien. Ik ben 80, mijn leven is naar de vaantjes.”

De procureur vorderde een effectieve gevangenisstraf van tien jaar. De advocaat van Adrien P. vroeg om een celstraf met uitstel. De uitspraak volgt op 11 juni.

Lees meer over