Juridisch fonds staat leerkrachten voortaan bij tegen ouders

kantoor
Scholen kunnen voortaan via een online formulier tot € 10.000 tussenkomst bekomen voor gerechtskosten die ze hebben moeten maken omdat ouders procederen tegen beslissingen van de klassenraad.

Het nieuwe juridisch fonds springt ook bij als leerkrachten slachtoffer worden van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wil zo meer waardering tonen voor leerkrachten. De schrik voor juridische procedures zit er immers diep in: leerkrachten voelen zich vaak verplicht om veel documentatie te verzamelen over leerlingen, zodat ze een eventueel B- of C-attest uitgebreid kunnen verantwoorden. Dit zorgt voor een gigantische planlast, en scholen moesten tot nu ook opdraaien voor de gerechtskosten als een beslissing toch aangevochten werd. Dat verandert nu. Weyts heeft de bewijslast al omgedraaid: voortaan moet de klassenraad in een beroepsprocedure niet bewijzen dat bijvoorbeeld een B- of een C-attest terecht is, ouders moeten bewijzen dat het onterecht was. En als er toch een rechtszaak van komt, dan kunnen scholen beroep doen op het nieuw juridisch fonds. “Wij staan aan de kant van de leerkrachten, in woord en in daad”, zegt Weyts. “Het is tijd dat we meer waardering opbrengen voor leerkrachten. Dat betekent ook dat we respect tonen voor hun oordeel. En dat we directies onnodig papierwerk en zorgen over gerechtskosten besparen.”

Scholen kunnen juridische kosten aanbrengen die teruggaan tot september 2023. Dat betekent in de praktijk dat ook de meeste kosten die nog voortvloeien uit beslissingen van vorig schooljaar (2022-2023) nu terugbetaald kunnen worden. De aanvraag gebeurt eenvoudig via een formulier in een webportaal waar alle scholen mee verbonden zijn. Concreet kan het gaan om de advocatenkosten, de procedurekosten (zoals de griffie- en de registratierechten) en de rechtsplegingsvergoeding.

Elk jaar trekken gemiddeld 10 tot 20 ouders naar de Raad van State om een B- of een C-attest aan te vechten.

Lees meer over