Helikopterbruid Kristel Appelt en ex krijgen 25 en 24 jaar cel voor vermoorden Andy

Assisen Leuven

De Leuvense volksjury heeft Kristel Appelt (28) en Björn De Candt (31) schuldig verklaard aan moord. Appelt kreeg 25 jaar cel, terwijl De Candt veroordeeld werd tot 24 jaar gevangenisstraf. Slachtoffer Andy Vandereyt (30) uit Glabbeek werd drie jaar geleden met vijftien messteken om het leven gebracht in Aarschot. 

Géén uitlokking van Vandereyt, wel voorbedachtheid voor het duo Appelt-De Candt. Zij planden volgens de volksjury om Andy te doden die nacht, die boordevol stond van telefonische scheldpartijen. Volgens de jury deden de twee er alles aan om Vandereyt naar Aarschot te lokken, waar hij alleen verwacht had Appelt te zien. Zij had De Candt, de vader van haar drie kinderen, mee getroond naar de Diestsestraat waar de dodelijke steekpartij plaatsvond. Vandereyt had geen schijn van kans tegen het brute geweld van de twee. Volgens de jury kon er ook moeilijk sprake zijn van uitlokking. Omdat Vandereyt eerst een slag en een stamp uitdeelde, had de verdediging daar wel op gealludeerd, maar zij werden niet gevolgd door de twaalf gezworenen. Het verdict was dan ook hard voor de twee. Dat de twee opgroeiden in een moeilijke familiale context werd beschouwd als een verzachtende omstandigheid, net als het relatief gunstig strafregister dat ze konden voorleggen. 

"Tot nu toe hebben jullie geleefd op de kosten van de maatschappij.  Het is hoog tijd om zelf iets terug te doen. Daarmee kunnen jullie in de gevangenis beginnen", klonk het uit de mond van voorzitter Peter Hartoch. Begin 2027 kunnen de twee een aanvraag doen om vervroegd vrij te komen, dat is na één derde van hun straf. 

Lees meer over