Gezocht: 5.000 kg walnoten voor de Notenkrakken van Demerland

notenkrakken
37 graden uit Hasselt en Cera slaan de coöperatieve handen in elkaar voor een uniek project: de Cera Notenkrakken. Beide coöperaties roepen iedereen op om massaal walnoten te verzamelen en in te leveren bij lokale zorgateliers. Die zullen de ingezamelde noten manueel kraken en pellen. Zo krijgen mensen met een fysieke, psychische of sociale beperking zinvol werk waar ze heel fier op kunnen zijn.  Artisanale olieperserij Vigor uit Halen zorgt voor de finishing touch en maakt er Notenkrakkenolie van.

Zinvol werk voor de zorgateliers en de rapers

Nú is het moment om walnoten te verzamelen in de eigen tuin, bij familie, vrienden of in de buurt. Cera en 37 graden roepen op om maar liefst 5.000 kg walnoten te verzamelen. Die walnoten gaan dan vervolgens naar zorgateliers. De krakken in de ateliers kraken en pellen de walnoten en verpakken nadien de artisanaal geperste notenolie met de grootste zorg. Zo realiseren de ateliers nieuwe inkomsten. En ook de rapers worden beloond, want zij krijgen bij het inleveren van hun noten al een gratis flesje Notenkrakkenolie mee naar huis.

Geen verspilling

Walnotenbomen produceren een aanzienlijke hoeveelheid walnoten in de herfst. Eigenaars van de bomen kennen het probleem ongetwijfeld: zelfs met hulp van familie en vrienden gaan nog veel van de noten verloren. Dankzij Cera en 37 graden krijgen die noten nu een zinvolle bestemming als walnootolie. Bovendien kan Cera met haar stevige basis van 400.000 vennoten garanderen dat de walnootolie ook effectief verkocht zal geraken. Zo gaat er niets verloren.

Verbinding centraal

Marie Vanwingh, projectcoördinator bij Cera: “In de eerste fase organiseren we dit unieke project in de regio Demerland en West-Limburg. Met de Notenkrakkenactie brengen we mensen samen.  Je kunt in eigen tuin noten rapen, maar ook bij jouw buren, familie of vrienden. Iedereen kan helpen rapen, pellen en verwerken. De Notenkrakkenolie verbindt mensen, wij zijn allemaal krakken, die samen goed zorgen voor mekaar.”

Ook Notenkrak worden?

Vraag dan nu je raappakket aan op www.cera.coop/nl/notenkrakken. Je ontvangt dan jouw pakket met een handige raapzak, praktische tips en tricks om de noten te bewaren én een voucher voor een gratis flesje Notenkrakkenolie bij het inleveren van jouw noten.

Locale inzamelpunten voor noten

  • Apojo - Langdorpsesteenweg 2- 3200 Aarschot

  • Oostrem- Sint-Benedictusstraat 11 - 3020 Herent

  • Rozemarijn - Grote Appelstraat 40 - 3150 Haacht

  • Den Ateljee - Vlasselaarweg 16 - 3111 Wezemaal

  • Luc Laenens - Wolfdonksesteenweg 4 - 3200 Aarschot

  • Hilde Vandendriessche - Schoolstraat 55 - 3110 Rotselaar

  • An Van Diest - Rozenkranslaan 10 - 3270 Scherpenheuvel-Zichem

Op de website van Cera vind je de dagen en uren waarop jouw noten op deze inzamelpunten met open armen worden ontvangen.

Lees meer over