Geneticus Jean-Jacques Cassiman (79) overleden

6 augustus 2022 | 15u08 | Gepost door annpeeters
Foto: KU Leuven Rob Stevens
Professor Cassiman heeft vrijdag op 79-jarige leeftijd de strijd tegen longkanker verloren.

"We zijn diepbedroefd door het overlijden van emeritus professor Jean-Jacques Cassiman. Een briljante man die als geneticus baanbrekend werk verrichte op vlak van DNA-onderzoek. Hij overleed op 5 augustus aan longkanker, in het bijzijn van zijn familie. Hij werd 79 jaar", laat KU Leuven weten.

"Jean-Jacques was een briljant wetenschapper, maar ook een echte familieman. Hij deed vijf jaar onderzoek aan de Stanford-universiteit in de VS, maar koos er daarna voor om zijn kennis in België in te zetten. Hij verwierf wereldfaam met zijn DNA-onderzoek. Naast wetenschapper was hij ook een invloedrijke figuur in het gezondheidsbeleid van België. Veel ministers, overheden en onderzoekers bleven tot voor kort zijn advies vragen." 

Jean-Jacques overleed op 5 augustus aan longkanker. "Iets waar hij niet graag over praatte. Voor het patiëntenmagazine Leven maakte hij een uitzondering. Tijdens het interview bleef hij zijn nuchtere zelf en zei hij:  ‘Ik heb in mijn loopbaan veel kankers gezien en bestudeerd, het is niet zo bijzonder dat het mij ook is overkomen.’"

Verlies voor Vlaamse academie

Luc Sels, rector KU Leuven: "De gemeenschap van KU Leuven en UZ Leuven zal Jean-Jacques Cassiman heel erg missen. Hij had zoveel in zich. De warmte en de rust die je vindt bij een goede vriend. De passie om grenzen te verleggen in het DNA-onderzoek. De kunst om complexe wetenschap op bevattelijke wijze te communiceren. De bezieling om vele generaties studenten en eigenlijk ons allemaal in te wijden in de geheimen van de menselijke genetica. De zorg voor patiënt, collega en medemens. Dat laatste kwam zo mooi tot uiting in zijn voorzitterschap van Kom op tegen Kanker. De wijze waarop hij omging met ziekte en sterven wekt indruk. De Vlaamse academie verliest een dag na het overlijden van ererector De Knop alweer een boegbeeld aan die zo creatieve vijand die kanker heet."

Hart voor patiënten

In maart 2010 werd hij voorzitter van Kom op tegen Kanker. Dankzij hem groeide de organisatie financieel, wetenschappelijk en inhoudelijk verder uit tot een van de sterkste en meest gewaardeerde socialprofitorganisaties in België. Hij was een wetenschapper die ver uitsteeg boven zijn vakgebied, een ongelooflijke meerwaarde.

Marc Michils, algemeen directeur Kom op tegen Kanker: "Kom op tegen Kanker is in diepe rouw. We verliezen niet alleen een vooruitstrevende voorzitter, maar ook een immer constructieve geest en een inspirerende leider. Jean-Jacques was altijd minzaam, had geen capsones, was zeer sociaal ingesteld en wanneer nodig een doortastend beslisser. Ik verlies mijn steun en toeverlaat, mijn voorzitter-compagnon. Jean-Jacques Cassiman was een uitzonderlijk mooie en integere man. Onze oprechte deelneming aan zijn familie."

Lees meer over