“Braderijen komen in de problemen door nieuwe wet tegen soldenfraude”

jhk
Met de zomer in aantocht breekt ook de tijd van de braderijen weer aan. Maar na de coronaperikelen in 2020 en 2021 worden de winkeliers dit jaar met een nieuw probleem geconfronteerd. “Door de nieuwe wet die onder andere soldenfraude tegengaat, kunnen ze namelijk geen traditionele solden meer aanbieden aan hun klanten, enkel kortingen in de vorm van koppelverkoop”, aldus federaal parlementslid en Leuvens gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA).

Braderijen zijn een oerdegelijke Belgische traditie die niemand verloren wil zien gaan. Ook in de regio Leuven-Hageland wordt de komende maand weer volop gebradeerd. Zo staat De Langste Dag, na twee uitgestelde edities, opnieuw op het programma in Leuven op 25 juni. Ook in Tienen vindt er die dag een ‘Langste Dag’-braderie plaats. En een weekend eerder vierden ze in Diest al ‘Supermercado’. Alle betrokken handelaars krijgen dit jaar te maken met nieuwe maatregelen.

Die aangepaste regels zijn het gevolg van de nieuwe Europese richtlijn tegen soldenfraude. “In het verleden gebeurde het soms dat winkeliers hun prijzen net voor de soldenperiode verhoogden, om nadien fikse kortingen te kunnen geven”, aldus Houtmeyers. “In de praktijk betaalde de klant dan niet veel minder voor een bepaald artikel tijdens de solden. Verschillende consumentenorganisaties kantten zich tegen deze praktijken, zodat Europa nu een nieuwe richtlijn opstelde.”

Die richtlijn verplicht winkeliers een referentieprijs te vermelden bij hun artikelen waarop ze kortingen geven. “Een referentieprijs is de laagste prijs die in de 30 voorbije dagen werd toegepast”, legt Houtmeyers uit. “Zo voorkom je dat een winkelier misleidende kortingen kan geven en zijn prijzen net voor de soldenperiode kunstmatig verhoogt.”

“Voor alle duidelijkheid: ik ben zeker niet tegen de nieuwe maatregel. Integendeel, de transparantie zal een stuk groter worden voor de consument en zijn vertrouwen in de handel zal automatisch vergroten. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille. De braderijen, die vaak voor de soldenperiode plaatsvinden, komen daardoor in de problemen. Braderijen staan gelijk aan kortingen en koopjes, maar die kunnen ze niet meer geven in de traditionele vorm. Een voorbeeld: een winkelier die tijdens een braderij in juni een korting wil geven, moet deze prijs tijdens de solden in juli afficheren als referentieprijs. Als hij daar nog korting op moet geven, komt hij wellicht zelf in de problemen. Voor onze handelaars is dat onmogelijk.”

Langste Dag

Net als de Unie van Zelfstandige Ondernemers UNIZO plaatste N-VA een kanttekening bij de richtlijn. De partij onthield zich dan ook bij de stemming en vroeg aan de federale regering om de braderijen uit te sluiten van de nieuwe regel, maar daar werd niet op ingegaan. “Nochtans had het voor de braderijen in ons land een groot verschil kunnen maken. Maar de minister had geen oren naar onze opmerking. Dat is jammer, want braderijen zijn een typisch Belgisch fenomeen. Dat Europa hier met haar richtlijn weinig rekening mee hield, kan ik nog begrijpen, maar onze eigen federale regering had beter moeten weten.”

“Feit is dat de overheid het haar eigen handelaars extra moeilijk maakt met deze maatregel. Terwijl die het, door corona en nu ook de stijgende inflatie, al niet gemakkelijk had omdat de bevolking haar aankopen steeds meer uitstelt. Kijk daarvoor ook maar naar de modezaken die in steeds moeilijker papieren komen te zitten.”

“De enige optie die winkeliers nog rest om alsnog deel te nemen aan een braderij, is te werken met koppelverkopen, want die vallen niet onder de nieuwe richtlijn. Ze zouden het principe ‘1+1 gratis’ kunnen toepassen, waardoor ze toch kortingen aanbieden. Maar traditionele kortingen zijn in juni haast onmogelijk, willen handelaars tijdens de solden niet in de problemen komen.”

Lees meer over