Animal Rescue Service: even genieten van de rust na drukke zomer

Animal rescue
Het zijn heftige weken geweest voor de Animal Rescue Service, de dierenambulance van Matthieu Helleputte en zijn moeder kathleen Vaneyen uit Sint-Truiden. Voor een groot stuk van hun werk zijn ze ook actief in Oost-Brabant. “De laatste week is het behoorlijk rustig en daar zijn wij niet echt boos om”, zegt Matthieu. “Zo kunnen wij even op adem komen na het hoogseizoen.”

“Animal Rescue Service is een dierenambulance”, legt Matthieu uit. “Wij halen gewonde en/of gevonden dieren op. Eigenlijk ontfermen wij ons over alle dieren met uitzondering van honden en katten. Die moeten altijd via de politie aangemeld worden omdat de lokale asielen hiervoor paraat staan. Dieren die gewond zijn en/of gevonden brengen wij over naar opvangcentra of asielen die de juiste zorgen kunnen toedienen. Op zich hebben wij geen beperkingen. We zijn goed uitgerust en wij zijn van het principe dat er voor elk probleem er een oplossing is. Dus proberen wij ook te helpen waar we kunnen.”

Lees verder onder de foto

Animal2

Matthieu: “Al van in mijn kindertijd ben ik altijd een dierenliefhebber en dierenvriend geweest. Ik heb 11 jaar vrijwilligerswerk gedaan voor het natuurhulpcentrum en ook enkele jaren actief geweest bij het dierenasiel van Sint-Truiden. Samen met mijn moeder wou ik meer gaan doen en zelf iets op poten proberen te zetten in het kader van dierenwelzijn. Dat is dus Animal Rescue Service geworden. Het is louter een privé-initiatief dat leeft van de goodwill van onze volgers. Om dat allemaal te kunnen financieren hebben wij een webshop met gadgets en je kan ook lid worden van onze vereniging. Wij hopen ook op de steun van bedrijven.”

Lees verder onder de foto

animal hert

Het mag er dan momenteel wat rustiger aan toegaan. Stilzitten doet de ploeg nog lang niet. Zo kreeg ze recent 6 jonge eikelmuizen aangereikt waarvan de moeder waarschijnlijk iets overkomen was. Ze werden meteen overgebracht naar het natuurhulpcentrum in Outsbergen. De Aarschotse politie meldde een jonge ree aan die zich had vastgelopen en zich daarbij danig had gekwetst. Onder escorte ging het naar het natuurhulpcentrum, maar helaas waren de verwondingen zo ernstig dat het die uit zijn leiden werd verlost.

Terug naar Landen voor een spectaculaire reddingsactie van een havik die niet meer wegraakte uit een magazijn van Aveve. Met de hulp van een heftruck en oneindig veel pogingen kon de roofvogel uit zijn benarde positie worden gered en kreeg hij de vrijheid. Het kostte de equipe wel drie kwartier voor de rekel kon worden gevat. Nog gevleugeld plezier kwam uit richting Leuven, waar de brandweer niet goed raad wist met een kerkuil die vastzat in een schoorsteen. Nog voor de rescuers ter plaatse waren, donderde de rakker naar beneden vanuit de plaats waar hij vastzat. Hup, weg ermee richting Outsbergen. Onderweg vinden ze nog een bosuil aan de rand van de weg, vermoedelijk met een kwetsuur aan de vleugel. Ook die vogel mocht mee.

Lees verder onder de foto

roofvogel

“Vannacht werden wij opgetrommeld voor een ree die aan de kant van de weg lag in Kortessem”, vertelt Matthieu. “Een ploeg van de lokale politie hielp bij de signalisatie. De verwondingen van het dier vielen mee. Na verzorging werd het weer vrijgelaten in de natuur.”

“Nu we meer en meer bekend worden, doen steeds meer mensen op ons een beroep. Daarom kunnen gemotiveerde mensen zich aanmelden. Zo hebben wij momenteel al iemand in Tienen die meedraait in onze ploeg. We kijken uit naar de motivatie van toekomstige vrijwilligers. Hun taak bestaat voornamelijk in het ophalen en overbrengen van gekwetste dieren en helpen op evenementen. Iedere kandidaat vrijwilliger moet minstens 18 jaar zijn en best in bezit van een rijbewijs. Zij hebben ook ervaring in het vangen van dieren op een veilige manier, zowel voor de persoon zelf als voor het dier.”

Meer informatie over Animal Rescue Service vind je op http://www.animalrescueservice.be.

Tel: 0499 89 98 99.

Lees meer over